Drie vrouwen opgepakt in moordonderzoek

De politie heeft dinsdagmorgen drie vrouwen van 52, 54 en 54 jaar uit Bergen op Zoom aangehouden die verdacht worden van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De arrestaties houden verband met het onderzoek naar de liquidatie van Gintas Macionis (37).

Opdrachtgever

Eerder was al bekend dat de recherche in dit onderzoek twee drugsorganisaties in beeld kreeg. De eerste criminele organisatie ziet de politie rond een 40-jarige Amsterdammer die gezien wordt als mogelijke opdrachtgever van de liquidatie. Deze verdachten zouden zich bezig houden met de internationale handel in drugs met name in wiet en witwasfraude.

Vier verdachten

Er zijn vier verdachten aangehouden en op 19 adressen is een doorzoeking gedaan. Op 27 februari 2015 is een 40-jarige Amsterdammer aangehouden. Ook zijn toen een 40-jarige man uit Bergen op Zoom en een 67-jarige man uit Oost Souburg aangehouden. Maandag 2 maart jl. heeft zich ook nog een 55-jarige man uit Vlissingen bij de politie gemeld die tijdens de actiedag niet werd aangetroffen. Al die verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Gintas Macionis en / of deelname aan een criminele organisatie die in drugs handelde. Ze werden voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten allemaal nog in voorarrest.

‘Balkan’

In de tweede groep die de recherche onderscheidt zitten de verdachten die de uitvoering op zich zouden hebben genomen. Dat zijn drie mannen van 31, 34 en 39 jaar uit het voormalige Joegoslavië die op 7 oktober 2014 in Nederland zijn aangehouden. Een 24-jarige Kroaat zit in Duitsland in hechtenis. Dankzij interventies vanuit het rechercheteam zijn de afgelopen maanden meerdere (internationale) drugstransporten onderschept en kwekerijen ontdekt. Bij deze acties nam de politie enkele tientallen kilo’s wiet in beslag. Volgens de speurders zou het motief voor de moord op Gintas Macionis ook verband houden met een conflict over een drugstransactie.

Verzekering

Gintas Macionis, afkomstig uit Litouwen, werd op zaterdagavond 22 februari 2014 omstreeks 21.00 uur op de oprit van zijn woning aan de Groenendries in Huijbergen in zijn hoofd geschoten. Hij overleed kort daarna in het ziekenhuis. De drie vrouwen uit Bergen op Zoom zijn door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld.

Eerdere berichten:

Nieuwe verdachte Huijbergse moord

Amsterdammer ‘opdrachtgever’ liquidatie Macionis

‘Opdrachtgever moord Huijbergen niet gevonden’

Verband Brabantse moorden met Zweekhorst (UPDATE)