Drie zeilboten met cocaïne gepakt

De Spaanse Guardia Civil heeft voor de derde keer in korte tijd een zeilboot onderschept met een flinke voorraad cocaïne aan boord. Op 30 december werd bij de Canarische Eilanden 725 kilo in beslag genomen. De vangsten zijn een uitvloeisel van een zeer groot onderzoek naar coke-smokkel.

Ibiza

Volgens het Spaanse persbureau EFE hebben ook de Nederlandse autoriteiten aan dat onderzoek meegedaan dat in maart van vorig jaar in Spanje klapte. De coke die vrijdag werd gevonden zat aan boord van het zeilschip en was gevolgd met medewerking van de Amerikaanse, Colombiaanse en Portugese autoriteiten. Het jacht was afkomstig uit Venezuela of Colombia en had als bestemming Ibiza, wat ook de thuishaven was. Twee Spanjaarden zijn aangehouden.

950 kilo

Bij de Canarische Eilanden werd op 6 november werd  599 kilo gevonden aan boord van het zeiljacht “Meguem” en op 16 november 950 kilo aan boord van de “Liberty Belle”. De bemanning van deze vaartuigen was Oost-Europees.

Vier miljoen

Volgens de Guardia Civil in Las Palmas is het onderzoek naar de zeiljachten één van de onderzoeken die zijn voortgekomen uit het grote onderzoek “Filósofos” naar het witwassen van drugsgeld waarbij 24 mensen zijn aangehouden en bijna vier miljoen aan euro’s in beslag werd genomen. Dat onderzoek was een samenwerking tussen Venezuela, Spanje, Italië en Nederland.

2011

Criminele organisaties stuurden tot 2011 regelmatig partijen tot 1000 kilo met zeiljachten over de Atlantische Oceaan. Daarna kwam dat veel minder voor, er werden door de autoriteiten althans veel minder jachten met drugs gevonden.

Zie ook:

Zeilboot met 300k op volle zee

Opnieuw cocaïne op zeiljacht bij Spanje

1,1 ton cocaïne op jacht bij St. Maarten

Nederlander op zeilboot met 600 kilo wit (Update)