‘Drietal pleegde 50 ramkraken’

De politie heeft woensdagochtend drie jongens uit Eindhoven opgepakt die worden verdacht van het plegen van 50 ramkraken, in onder meer supermarkten en Kruidvat-filialen in de provincie Noord-Brabant. Vooral winkels Albert Heijn waren doelwit. Het drietal van 21, 22 en 22 jaar zou het afgelopen jaar de ongeveer 50 ramkraken hebben gepleegd in onder andere Budel, Bergeijk, Sint-Oedenrode, Someren en Eersel.

Albert Heijn

Ze hadden het aanvankelijk vooral voorzien op winkels van Albert Heijn maar de laatste tijd leek hun aandacht meer gericht op Kruidvat-filialen. De laatste twee kraken werden gepleegd in de nacht voorafgaande aan hun geplande aanhouding. De politie schat dat ze buit en schade veroorzaakten ter waarde van enkele tonnen euro's. In bijna alle gevallen kwamen de daders binnen door een steen door een pui te gooien. De buit bestond vooral uit sigaretten en parfum.

Huiszoekingen

Tijdens de actie op woensdagochtend werden 50 agenten ingezet. De jongens werden thuis gearresteerd en hun woningen doorzocht. Op nog een vierde adres werd huiszoeking gedaan. Bij de zoekingen werden spullen aangetroffen die bij de laatste kraken waren buitgemaakt. De recherche nam ook drie auto's in beslag.

Gezamenlijk onderzoek

De rechercheafdelingen van de politie in Eindhoven en Den Bosch startten begin 2014 een gezamenlijk onderzoek. De zijn in verzekering gesteld en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die beslist of ze voorlopig in de cel blijven. De politie vermoedt dat nog meer mensen zullen worden aangehouden.