Drietal vast voor droppen drugs en telefoons met drones in gevangenissen

Drietal vast voor droppen drugs en telefoons met drones in gevangenissen

De politie heeft dinsdag drie mannen aangehouden die verdacht worden van deelname aan een criminele organisatie. De verdachten zouden met drones drugs en telefoons op bestelling afleveren in verschillende penitentiaire inrichtingen.

De zaak kwam aan het licht nadat bij de politie informatie was binnengekomen dat goederen op bestelling via drones zouden worden afgeleverd aan gedetineerden die vastzitten in Nederland, België en Luxemburg.

Uit onderzoek door de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) onder het gezag van het Landelijk Parket, blijkt dat er vanaf 2021 meerdere keren met een drone is gevlogen bij de PI’s in Lelystad, Veenhuizen en Zaandam. Ook in het buitenland zouden drones zijn ingezet om drugs en telefoons bij gedetineerden af te leveren.

Celraam

Veel van dit soort droppings mislukten doordat de beveiliging van de PI het in de gaten kreeg. Toch slaagden de verdachten erin om ook succesvol goederen te droppen. Eén telefoon werd zelfs zo gericht bezorgd, dat een gedetineerde deze door het raam van zijn cel kon aanpakken. De ‘leveranciers’ van de luchtpost kregen een ruime financiële vergoeding voor hun service.

Voorgeleid

De drie verdachten die de dronevluchten naar de PI organiseerden komen uit Amsterdam, Schiedam en Rijsenhout. In hun woningen heeft de politie drones en onderdelen van drones aangetroffen en drugs. Deze goederen zijn in beslag genomen. Vrijdag zal de voorgeleiding plaatsvinden van twee verdachten van 25 en 32 jaar oud.