Drievoudig moordenaar verdachte aanslag Delft

Michael B., die verdacht wordt van het plegen van aanslagen met een granaat op coffeeshops in Delft in mei van dit jaar, is eerder veroordeeld voor de zogenaamde Ierse badkuipmoord. Daarbij werden de Ieren Damien Monaghan en de broers Vincent en Morgan Costello doodgeschoten. Dat schrijft De Telegraaf. 

Wereld vol geweld

Michael B. groeide op in een wereld vol geweld. In februari 1987, B. is dan nog geen 10 jaar oud, wordt zijn vader doodgeschoten door een lijfwacht van de Rotterdamse gokkoning Johan Bestebreurtje. Omdat zijn moeder zwaar verslaafd is aan de drugs gaat hij bij zijn grootouders wonen. Hij begint zich te hechten aan zijn peetvader, maar ook die wordt doodgeschoten – op een camping in Rijsbergen.

“Monnie”

Op zijn vijftiende gaat Michael B. zwerven en gebruikt hij steeds vaker coke. In een woedeaanval schiet hij een vriend van zijn moeder neer, maar de rechter is clement en geeft hem een lage straf. Maar B. blijft rusteloos en raakt steeds meer op het slechte pad. In het begin van 2000 pleegt hij samen met zijn enige boezemvriend Damien Monaghan, alias “Monnie”, enkele gewapende overvallen. In de nacht van 26 op 27 april van dat jaar gaat het helemaal mis.

Pech

Die nacht is Michael B. in een flat in Scheveningen. Ook aanwezig: Monnie, de Ierse broers Vincent en Morgan Costello en de 20-jarige Ronald van B. uit Wassenaar. Onder invloed van drank en coke slaan de stoppen bij B. door. Hij is er van overtuigd dat de broers Costello hem om willen leggen. B. schiet hen een kogel in het hoofd. Michael’s beste vriend Monnie heeft de pech in de vuurlinie te zitten. Ook hij vindt de dood.

Lijken beginnen te stinken

Michael B. en Ronald van B. proberen te kalmeren met xtc en rohypnol en bestellen escortmeiden. Ze blijven nog dagen in de weer in het appartement. Dan beginnen de lijken te stinken. De twee zagen de lichamen van de drie slachtoffers in stukken en steken de overblijfselen in brand in de badkuip. De politie kan uiteindelijk alleen aan het aantal voeten zien hoeveel lichamen er ooit waren. Een dna-match leidt de politie uiteindelijk naar Michael B. In hoger beroep wordt hij in 2002 veroordeeld tot 16 jaar cel plus tbs. Ronald van B., die Vincent Costello met een mes zou hebben gestoken, krijgt 12 jaar cel.

Weduwe

Michael B., inmiddels 41 jaar, staat maandagmiddag voor de rechter. Hij werd in juni van dit jaar opgepakt in Noordwijk. Naast de granaataanslag op coffeeshops The Game en The Future in mei 2018, wordt hij ook verdacht van wapenbezit. Bij zijn arrestatie werden ook nog twee anderen opgepakt: een 22-jarige man, die naast hem in de auto zat in Noordwijk en een 30-jarige vrouw uit Den Haag; zij is de weduwe van Piet Pronk.

Michael B. staat ook in de Crime Top 100.