Gsm-afluisteren vanuit de lucht

Op het hackerscongres in Las Vegas hebben twee onderzoekers een onbemand vliegtuigje gepresenteerd dat mobiele telefoongesprekken kan afluisteren, in kan breken op wifi-netwerken en denial-of-service aanvallen kan lanceren. Ze noemen het een WASP-drone, waarbij WASP staat voor Wireless Aerial Surveillance Platform. Handig voor de opsporingsdiensten maar ook voor particuliere recherche of anderen. De onderzoekers verbouwden een militaire drone en stopten hem vol met soft- en hardware speciaal voor afluisteren.

 In de militaire FMQ-117B zit onder meer een IMSI-catcher ingebouwd, een apparaat dat zich voordat als een gsm-station en daar alle gesprekken in een bepaalde omgeving naar toe leidt. IMSI-catchers worden al gebruikt door overheidsdiensten om gesprekken af te luisteren. De beller merkt er niets van omdat de gesprekken gewoon worden doorgeleid naar de centrale.

Ook gecodeerde gesprekken kunnen worden beluisterd omdat het apparaat telefoons hun encryptie laat uitschakelen. Ook kan gsm-verkeer worden uigeschakeld in een bepaald gebied.

Vanuit het onbemande en op afstand bestuurbare vliegtuigje gaat alle informatie middels voice-over-ip of met andere protokollen netjes naar de ontvanger op de grond. 

Het toestel kan tevoren worden geprogrammeerd om een bepaalde route te vliegen middels GPS en Google Maps. Voor opstijgen en landen is de afstandsbediening nodig. 

Volgens de onderzoekers is een dergelijk vliegtuigje ideaal voor terroristen en criminelen. ‘Als wij het kunnen bouwen kunnen anderen het ook’, zei één van hen.

Hier een testvlucht:

{youtube}AdrUpmsyMZA{/youtube}