Drones gaan jagen op criminelen (UPDATE)

De onbemande vliegtuigen (‘drones’)  die Nederland gaat aanschaffen, zullen ook worden ingezet voor het observeren en opsporen van criminelen. Dat meldt het tv-programma Reporter International vanavond. De luchtmacht begint aanstaande maandag met het selectieproces, waarbij meerdere bedrijven kunnen meedingen naar de order. Ondermeer Amerikaanse en Israelische drones  doen mee aan de competitie. Video na de break.

De onbemande vliegtuigen hebben zeer gevanceerde apparatuur aan boord, ondermeer HD-camera’s waarmee nummerborden gelezen kunnen worden, nachtkijkers en zelfs thermische sensoren waarmee door muren heen gekeken kan worden naar warmtebronnen, zoals mensen of wietplantages. De software aan boord kan automatisch locken op voertuigen en die blijven volgen. Voorbeelden daarvan zijn vanavond waren gisteravond in KRO Reporter te zien (Nederland 2, 21:20 uur).

De toestellen kunnen 24 uur in delucht blijven zonder dat ze hoeven te worden bijgetankt. Dat maakt ze uitermate geschikt voor observatieklussen. Een kleine drone van Defensie werd  al eerder ingezet bij het opsporen van de pyromaan van Vught en het beheersen van oudjaarsgeweld in de gemeente Veen. Defensie zal ook de nieuwe drones die worden aangeschaft in het kader van een militair-civiel samenwerkingsproject geregeld uitlenen aan Justitie.

 


Bekijk de video in andere formaten.