Drones gebruikt bij rip-deals

Criminelen gebruiken steeds vaker drones, uitgerust met warmtebeeldcamera’s, om wietplantages te vinden. Die worden vervolgens geript of de eigenaren worden afgeperst. De regionale Britse krant Halesowen News sprak met een drugsdealer die deze methode gebruikt om thuiskwekers in het noorden van Engeland te rippen.

 

Op afstand bestuurbare drones zijn de laatste jaren steeds goedkoper en steeds makkelijker in het gebruik geworden. En dat geldt ook voor infraroodcamera’s. Voor minder dan 10.000 euro schaf je tegenwoordig een vliegende warmtebeeldcamera aan. Daarmee kun je over de daken van thuiskwekers vliegen en snel ontdekken waar zich plantages bevinden. De lampen geven namelijk dag en nacht warmte af.

iPad

In de Halesowen News vertelt een drugscrimineel deze week hoe hij te werk gaat: “Ik kocht voor een paar honderd pond mijn eerste drone en leerde daarmee vliegen. Toen ontdekte ik dat de politie warmtebeeldcamera’s gebruikt om wietplantages op te sporen. Ik kocht zelf ook zo’n camera en bevestigde die aan mijn drone. Het beeld komt via wifi op mijn iPad. Nadat ik een huis gevonden had met een kwekerij, hebben we daar met een paar man ingebroken en de oogst weggehaald.”

Belasting

Inmiddels heeft de Brit zijn methode verfijnd: “Veel thuiskwekers zijn geen grote criminelen en makkelijk te intimideren. Dus vaak hoeven we de oogst niet eens weg te halen, maar gaan we in gesprek met ze en heffen we een belasting op de winst.” De man heeft zijn werkterrein inmiddels ook uitgebreid naar naburige dorpen.

Parlement

In Engeland is een sterke groei van de cannabis thuiskweek. Vorig jaar is die verdubbeld, blijkt uit cijfers van de Britse politie. Parlementariers willen nu een stevigere aanpak van de teelt en ook het gebruik van drones aan banden leggen. Kamerlid Tom Watson: “We moeten het misbruik aanpakken en de zaak sterker reguleren de komende jaren”.