Drugs-conflict fataal voor Colombianen Delfgauw

Een drugsconflict tussen Australiërs en Colombianen lijkt Jorge Ivan Suarez Leal (42) en Julian Andres Florez Morales (30) fataal te zijn geworden. De twee werden in 2013 naakt en in stukken gehakt in vuilniszakken gevonden bij Delfgauw (Z-H).

Madrid

De twee woonden in Spanje en hadden beide een vrouw en kind. In Opsporing Verzocht heeft de politie een reconstructie laten zien van de gebeurtenissen rond de dubbelmoord. De Colombianen landden met een vlucht uit Madrid op Schiphol op 18 mei. Om 10.03 uur lopen ze over het perron waarna ze de trein nemen richting Amsterdam-Centraal. Daar lopen ze om 10.47 uur via de hoofdingang naar buiten. Het zijn de laatste beelden waarop de mannen levend te zien zijn. Twee weken later zijn ze gevonden.

Ibis-hotel

Inmiddels is duidelijk dat de mannen daarna incheckten bij het Ibis-hotel vlakbij het station. Daarna zijn ze de stad ingegaan. Om 18.00 uur hadden ze nog een afspraak, waarschijnlijk ook in Amsterdam. Die afspraak ging over hun criminele conflict: een mislukte drugsdeal. Waar en met wie ze een ontmoeting hadden is niet bekend, aldus de politie.

Laatste levensteken

Uit telefoongegevens weet de politie nu dat de Colombianen vervolgens om 20.30 uur in een auto vanuit Amsterdam over de A4 zijn gaan rijden richting Den Haag. Om 21.45 uur passeren ze Schiphol en om 22.00 uur Leiderdorp. Dat is hun laatste tastbare levensteken.

Neutraal terrein

De politie weet inmiddels in welke hoek ze de dader moeten zoeken. Het gaat om een drugsconflict tussen Australiërs en (de twee) Colombianen. Er is kennelijk door hen besloten om in Nederland op neutraal terrein te ontmoeten om de zaak te bespreken. Dat is gebeurd op 18 mei. Op een of andere manier lijkt het tijdens die afspraak mis te zijn gegaan. De politie houdt er rekening mee dat de twee diezelfde avond van 18 mei al om het leven zijn gebracht.

Biker

De politie weet dat er een man met een heel opvallend uiterlijk bij betrokken is.. Het is een vermoedelijk Australische of Nieuw-Zeelandse man die door getuigen is omschreven als een ‘biker-type’. Hij was in mei 2013 toen hij hier was begin 20. Het is een man met een fors gespierd postuur, een kenmerkende lange rode baard en hij heeft een tatoeage op zijn arm. Deze man was waarschijnlijk op 18 mei 2013 bij de ontmoeting met de Colombianen. De politie zegt te hopen dat mensen zich hem herinneren omdat hij toen als buitenlander misschien in bijvoorbeeld een hotel heeft verbleven.

Auto gehuurd

De biker zou een auto hebben gehuurd waarin hij die dag rondreed. Hij is onder meer gezien in Amsterdam en hij leek de weg daar goed te kennen. De politie denkt dan ook dat hij vaker in Amsterdam komt. Deze man hield die dag telefonisch contact met de twee Colombiaanse slachtoffers. De politie wil in contact komen met mensen die zich kunnen herinneren dat ze een auto hebben verhuurd aan deze man. Rond de vindplaats van de lichamen is op zaterdag 18 en zondag 19 mei 2013 door meerdere getuigen een zwarte Golf GTI uit 2006 gezien. De auto blijft hen bij omdat deze Golf opvallend langzaam de plaats waar de slachtoffers zijn gevonden passeerde.

Aanhouding in Spanje

De Spaanse politie heeft in Spanje een jaar geleden een man aangehouden die mogelijk betrokken was bij de dood van Morales en Leal. Hij was waarschijnlijk ook bij de ontmoeting op 18 mei aanwezig. Maar deze verdachte weigert te spreken met de Spaanse politie. De Nederlandse recherche vraagt zich af of hij toch ook in Nederland contact heeft gehad met mensen en met hen over het conflict heeft gesproken.

Colombiaan gepakt voor moorden Delfgauw

Colombianen naakt gedumpt in water

Gevonden resten zijn van twee mannen