Clubhuizen Satudarah gesloten (UPDATE)

Bij de doorzoekingen van de clubhuizen van motorclub Satudarah in Apeldoorn en Beverwijk zijn vrijdagavond en afgelopen nacht drugs en wapens in beslag genomen bij leden van Satudarah, aldus de politie. Er zijn vier mensen aangehouden.

Vlindermes

De doorzoekingen duurden tot ongeveer zes uur zaterdagochtend. In Apeldoorn legde de politie beslag op administratie, wiet, ruim 4.000 euro contant geld en een vlindermes. In het clubhuis zelf zijn wikkels met restanten cocaïne en pepperspray aangetroffen. In het clubhuis stond ook veel sterke drank, in strijd met de vergunning. De politie heeft in Apeldoorn twee leden van Satudarah aangehouden voor het bezit van drugs en verboden wapens.

PGP-toestellen

In Beverwijk zijn twee leden van Satudarah aangehouden vanwege overtreding van de Opiumwet. Verder is beslag gelegd op munitie, messen, een boksbeugel, een slagstootwapen, een creditcard mes, wikkels met cocaïne, administratie en telefoons, waaronder tien zogenoemde PGP-toestellen. Dergelijke toestellen worden vaak in het criminele milieu gebruikt om communicatie af te schermen voor politie en justitie.

Er zijn in Beverwijk ook openstaande boetes geïncasseerd tot een bedrag van meer dan 1.200 euro en er is beslag gelegd op 1750 euro contant geld.

Van de acties in Apeldoorn en Beverwijk maakt de politie bestuurlijke rapportages op voor de burgemeesters van deze gemeenten. Dat kan de gemeenten eventueel argumenten geven om bepaalde vergunningen voor de clubhuizen in te trekken of de clubhuizen te sluiten. Omroep Gelderland meldt dat de burgemeester van Apeldoorn het clubhuis daar per direct heeft gesloten. Ook het clubhuis in Beverwijk zou, volgens RTV Noord-Holland, zijn gesloten.