Vijf jaar voor winkel met cocaïne

Drie Hagenaren hebben vrijdag van de Haagse rechtbank gevangenisstraffen gekregen tot vijf jaar voor drugshandel en witwassen van 1,8 miljoen euro. Het gaat om twee broers (40 en 42) die zijn veroordeeld tot respectievelijk vijf en vier jaar gevangenisstraf. Een derde verdachte (36) kreeg een gevangenisstraf van 100 dagen opgelegd. Dit is conform de eis van de officier ter zitting twee weken geleden.

De broers verhandelden drugs vanuit hun winkel aan de Weimarstraat in Den Haag tussen januari 2009 en februari 2011. Ze deden volgens de rechtbank in grote hoeveelheden cocaïne, xtc en illegale geneesmiddelen.

Verspreid door de winkel lagen meer dan 6000 xtc-pillen. Daarnaast werd een halve kilo cocaïne gevonden, waarvan een deel onder de toonbank vlak bij de kassa lag. In de woningen van de verdachten werd tevens een grote hoeveelheid drugs gevonden. Zo werd er bijna een kilo aan cocaïne gevonden in een kruipruimte in een van de woningen en 20 kilo xtc in de kledingkast van een van de verdachten.

Volgens de officier van justitie blijkt uit onderzoek dat de broers ook verantwoordelijk waren voor het vervaardigen van de xtc en het verhandelen van grondstoffen voor het maken van drugs, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen.

In totaal zouden de broers uit naam van hun bedrijf bedragen tot 1,8 miljoen euro hebben witgewassen. Gebleken is dat er veel meer geld omging in het bedrijf dan verantwoord kon worden door de omzetten.

De 36-jarige verdachte speelde een ondergeschikte rol in de organisatie. Hij wordt er wel van verdacht de cocaïne en illegale geneesmiddelen voorhanden te hebben gehad en deze te hebben verkocht in de winkel.

Hij zou ook drugs buiten de winkel hebben bewaard, in het huis van zijn ouders.