Drugs, geweld en ratten in Britse bajesen

Een Amsterdamse rechter weigert een Britse gevangene uit te leveren aan zijn vaderland, vanwege ‘onmenselijke omstandigheden’. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Britse gevangenissen zijn overbevolkt, er wordt volop drugs gebruikt en de hygiene is om te huilen. Ratten hebben vrij spel.

Vernederend

Vooral in Liverpool, Bedford en Birmingham zou de situatie voor gedetineerden ‘vernederend’ zijn, schrijft de Nederlandse rechter. De Britse autoriteiten hebben een inspectie laten doen en de conclusie was dat de omstandigheden ‘niet passen in een ontwikkeld land in de 21ste eeuw’. Een kwart van de gedetineerden zit met meer mensen op cel dan feitelijk toegestaan. De regering heeft 100 miljoen pond geïnvesteerd in Her Majesty’s Prison and Probation Service, maar dat heeft op een aantal locaties tot nu toe weinig soelaas geboden.

Particulier bedrijf

In de meeste gevangenissen heerst een geweldscultuur, waarbij nieuwkomers worden aangevallen en vernederd door oudgedienden in de bajes. Een deel van de Britse gevangenissen wordt gerund door G4S, een particulier bedrijf. Op enkele locaties heeft de overheid opnieuw de controle van G4S overgenomen vanwege de wantoestanden. De Brit die in Nederland is gearresteerd, blijft voorlopig hier vast zitten omdat de rechter een garanties kreeg dat hem een humane behandeling te wachten staat in het Verenigd Koninkrijk.