Drugs goedkoopst en puurst in 20 jaar

Illegale drugs zijn de afgelopen twintig jaar nog niet zo puur en goedkoop geweest. Dat blijkt uit een onderzoek van de International Centre for Science in Drug Policy, waarin wordt gesteld dat degenen die produceren, transporteren en consumeren geen enkele last hebben van de harde aanpak. De war on drugs is dan ook 'verloren', concluderen de onderzoekers.

De onderzoekers bekeken gegevens van zeven organisaties die onderscheppingen van drugs bijhouden. Ze richtten zich op de periode tussen 1990 en 2010.

Meer onderschept

Sinds 1990 is er veel meer drugs onderschept door overheidsinstanties. Dat wil echter niet zeggen dat het beleid effectief is: in dezelfde tijd is de drugs puurder geworden, maar ook flink in prijs gedaald.

Zo is de cocaïne – gecorrigeerd voor puurheid en inflatie – 80 procent goedkoper geworden, en 11 procent puurder. De prijs van marihuana is 86 procent goedkoper geworden en de puurheid is met 161 procent toegenomen.

De onderzoekers vergelijken de situatie met de drooglegging van Amerika in de jaren 20 en 30. De handel in drugs is tegenwoordig zo winstgevend, dat criminelen altijd een manier zullen vinden om te handelen, denken ze. Het harde beleid zou alleen tijdelijk en lokaal werken.

'Volksgezondheid centraal'

Het onderzoekscentrum pleit voor een nieuwe aanpak. Drugs is tegenwoordig geen probleem meer voor justitie, stellen de onderzoekers. 'We moeten beleid maken waar volksgezondheid op de voorgrond staat als het gaat om drugs', vertelt een van de onderzoekers in Engelse media.

'Als erkend wordt dat repressief beleid niet succesvol is, kan worden begonnen met het behandelen van verslavingen en ander beleid waarmee drugsgerelateerde problemen kunnen worden tegengegaan.'