Drugs in autofabriek en op nucleair vliegdekschip

Dat opwekkende en hallucinerende middelen massaal in het uitgaansleven worden gebruikt wisten we al. Maar dat er ook op de werkvloer van de Nedcar autofabriek, bij de nucleaire reactor van een vliegdekschip en zelfs bij Amerikaanse kernraketten wordt gedeald, gesnoven en geslikt, dat is toch wel opmerkelijk.

Door Vincent Verweij

In het personeelsblad van autofabriek Nedcar in Born wordt deze week melding gemaakt van een onderzoek waarbij drugs is aangetroffen bij maar liefst 50% van de onderzochte werknemers. Het bedrijf meldt dat dit jaar driehonderd van de zevenduizend personeelsleden steekproefsgewijs zijn getest. Van die driehonderd testten er 150 positief op alcohol- of drugsgebruik. Zo meldt de Limburgse tv-zender L1. ‘Dit komt de veiligheid in onze productielijn niet ten goede’, staat in het personeelsmagazine.

Vliegdekschip

In Amerika werd deze week een groep van 14 militairen op non-actief gesteld nadat zij positief testten op LSD-gebruik. De groep werkt op de USS Ronald Reagan, een nucleair aangedreven vliegdekschip dat ondermeer in de Golf-oorlog actief was. Enkele militairen in de groep werkt in het reactor-deel van het schip. Sommigen zouden ook gedeald hebben in de psychedelica, schrijft het Amerikaanse magazine Gizmodo.

Kernraketten

Het is niet voor het eerst dat militairen die met nucleair materiaal werken, onder invloed van drugs verkeren. In mei van dit jaar werd een groep van de luchtmacht, die werkt op de F.E. Warren Air Force Base, aangehouden. Ook zij zaten aan de LSD. De militairen maakten deel uit van de “90th Missile Wing”, die belast is met de bewaking van “Minuteman” nucleaire raketten, die zijn opgeslagen in ondergrondse silo’s, klaar om elk moment te lanceren, aldus persburo AP.