Drugs via luier gevangenis in

Een 25-jarige vrouw uit Almere heeft zaterdag geprobeerd om softdrugs en telefoons via de luier van een baby de gevangenis binnen te smokkelen.

Toegang geweigerd

De vrouw meldde zich met een baby bij de deur van een gevangeniscomplex in Westzaan, voor het bezoek aan een 28-jarige gedetineerde uit Lelystad. Maar de vrouw werd de toegang geweigerd, omdat zij al eens eerder had geprobeerd drugs naar binnen te smokkelen. Ze kreeg wel toestemming om de baby te overhandigen aan de man.

Ontdekt

Omdat die daarna moest worden gecontroleerd door de beveiliging, kreeg een medewerker van de gevangenis het kindje kort in handen. Die voelde toen iets in de luier, en vroeg de man om deze af te doen. Daarop werden in de luier twee mobiele telefoons en een kleine hoeveelheid softdrugs ontdekt, aldus de politie. De man en de vrouw zijn daarop naar het politiebureau gebracht voor verhoor, en later weer vrijgelaten. De man ontkende van de smokkel te hebben afgeweten.

Niet uniek

Het is overigens niet uniek dat luiers worden gebruikt voor drugssmokkel. In 2011 werden 20 koeriers aangehouden, die via luiers drugs Europa in probeerden te krijgen. In de Verenigde Staten werd een jaar eerder een vrouw aangehouden die drugs in een vuile luier had gestopt, en in paniek raakte nadat zij tijdens een routinecontrole gevraagd werd om die weg te gooien, nadat ze zich verdacht had gedragen. In 2012 pakte de douane op Schiphol een man uit Schiedam op die meerdere bolletjes met coke in de luier van zijn 1-jarige zoontje had verstopt. Hij viel door de mand tijdens de 100-procentscontrole van vluchten uit het Caribische gebied.