Drugsafval gedumpt in riool Eindhoven

Criminelen dumpen meer drugsafval in het riool. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij een week tijd 24 uur per dag rioolwater is geanalyseerd. In Eindhoven werd in die week ruim 25 kilo aan restanten van xtc gevonden; ruim 100 keer als normaal.

Het onderzoek is Europa wijd opgezet. Naast Eindhoven deden ook Amsterdam en Utrecht aan het onderzoek mee. Normaal gesproken kan aan het rioolwater worden afgemeten hoe groot het gebruik van drugs is. Maar in Eindhoven zijn de eenheden zo groot dat er wel drugs in het riool gedumpt moet worden.

Dumpen bij politie-inval

Dat komt vaker voor dan alleen in de week van het onderzoek. Criminelen zitten na de productie van drugs opgescheept met afval. Dat wordt regelmatig gedumpt in de natuur, maar waarschijnlijk wordt het steeds vaker ook in het riool geloosd. Ook wordt het afval en de geproduceerde drugs zelf in het riool gedumpt als criminelen bang zijn voor een inval van de politie.

De Nederlandse steden staan in Europa al jaren in de top-drie als het gaat om het gebruik van cocaïne, amfetamine, xtc en cannabis.