Drugsbaas dood door eigen lijfwachten

Twee lijfwachten van het Colombiaanse drugskartel los Rastrojos hebben hun baas Ángel de Jesús Pacheco Chancy, alias ‘Sebastián’ (37) gedood. Ze eisen nu de beloning op die de Colombiaanse staat op zijn hoofd heeft gezet: 1.200 miljoen pesos, ofwel ruim 470.000 euro. Ze bonden hem vast aan een boom in de regio Antioquia en schoten hem door het hoofd. Vervolgens belden ze de Colombiaanse 112 om de zaak aan te geven. Los Rastrojos is momenteel één van de machtigste criminele groeperingen in Colombia. 

 

De twee geweldsmannen staan in Colombia bekend als el Negro (de Zwarte) en Muelas (Kiestanden).

Een politiechef: ‘Ze zeiden dat wij ze uit het gebied moesten evacueren omdat ze verwachtten te worden gedood nadat het nieuws over de dood van Sebastian bekend zou worden. Nadat we de informatie hadden gecheckt hebben we eenheden van politie en leger naar hen toegestuurd.’

Sebastian werd gezien als het hoofd van de organisatie in het noordwesten van Colombia, het gebied rond de steden Manizales, Armenia en Medellin. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de moord op twaalf personen, dit voorjaar indat gebied.

Eenzelfde geval heeft zich in Colombia voorgedaan met Ivan Ríos, een vooraanstaand lid van guerillabeweging en drugsorganisatie FARC. De man die Ríos in 2008 doodde is uiteindelijk toch vervolgd en veroordeeld voor doodslag en verboden wapenbezit, maar kreeg wel een halvering van de straf die hij normaal gesproken zou hebben gekregen, door een lagere strafeis.

{youtube}Kk0BZNWvwFA{/youtube}