‘Drugsbaas vermoordde schoonzoon’

De drugshandelaar Kobus L. heeft ‘direct of indirect’ te maken met de moord op zijn schoonzoon John Wassink (foto). Dat heeft de compagnon van Wassink gezegd tegen de politie, meldt persbureau ANP op basis van ‘bronnen dichtbij het onderzoek’. Kobus L. is veroordeeld tot 15 jaar celstraf vanwege cocaïnesmokkel, die hij zou hebben vervoerd met behulp van Desi Bouterse, de president van Suriname.

L. was een van de laatsten die John Wassink in leven heeft gezien in zijn autobedrijf in Roosendaal. Wassink werd 28 juli dood en in plastic verpakt gevonden in het Markkanaal, bij Breda. Volgens de compagnon heeft Wassink ruzie gehad met zijn vriendin, de dochter van Kobus L.

Kobus L. en ’twee jonge mannen’

Afgelopen week werd in Opsporing Verzocht bekend gemaakt dat hij een paar dagen daarvoor in de woonwagen bij zijn autobedrijf was doodgeschoten. Dat heeft onderzoek in de woonwagen uitgewezen. De politie zegt met meerdere scenario’s rekening te houden, en benadrukt dat er nog niemand is opgepakt.

Wassink’s vrouw en zijn schoonvader Kobus L. komen op de avond van de verdwijning bij zijn autobedrijf langs. Zijn vrouw zou die avond naar Spanje vertrekken, en komt afscheid nemen. Toen waren zijn compagnon en een monteur die op zijn autobedrijf werkte, al vertrokken. De dochter gaat dan alleen weg; Wassink blijft die avond met Kobus L. op het bedrijf achter. Mogelijk waren er toen ook nog ’twee jonge mannen’ bij Wassink op bezoek, werd in Opsporing Verzocht verteld, hoewel volledig onduidelijk is wie dat geweest zouden moeten zijn.

Haast of slordig

Kobus L. zou die avond rond half elf zijn vertrokken. Wassink zou toen alleen in zijn woonwagen achter zijn gebleven. Hij heeft rond die tijd nog contact gehad met zijn vrouw op WhatsApp. Ook om kwart voor een stuurt hij haar nog een berichtje.

Volgens de politie is Wassink in de daarop volgende nacht tussen een uur en negen uur vermoord. De daders hadden haast of waren slordig: ze lieten veel sporen achter. Ze hebben wel geprobeerd die uit te wissen, maar ze waren daarin niet erg zorgvuldig. De politie vond in de woonwagen met speciale apparatuur volop bloedsporen (foto rechts).

Compagnon zit ook vast

De compagnon van Wassink, Eduard F., zit al een tijdje vast omdat hij wordt verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning van Jelle Leemans. Hij wordt ook in verband gebracht met de moord op zijn compagnon, maar hij zegt dat hij niet betrokken is bij de moord.

Kobus L. kwam in 2003 vervroegd vrij nadat hij het grootste deel van zijn straf had uitgezeten in de EBI in Vught.

Bekijk hieronder het item van Opsporing Verzocht

http://youtu.be/Sf1bm1Ow2wg