Drugsbootje had 1200 kilo coke aan boord

Er blijkt op de drugsboot die in januari strandde bij Cadzand 1.200 kilo cocaïne te hebben gezeten.De politie heeft in de zaak dinsdag in Barendrecht een 41-jarige man uit Winschoten aangehouden en in Oldambt een 45-jarige inwoner uit die gemeente.

Zeeland

De douane en politie onderschepten die partij drugs op 15 januari jongstleden op een gestrande boot, ‘de Zeeland’, in Cadzand-Bad. De twee mannen zijn dinsdag 8 maart buiten heterdaad aangehouden in een lopend cocaïne onderzoek. Zij waren opvarenden van een sleepboot, ‘de Marian V’, die eind december 2015 vanuit Paramaribo naar Rotterdam was vertrokken. Vermoedelijk is vanaf deze sleper de partij cocaïne overgeheveld op ‘de Zeeland’. Er volgen naar verwachting in dit onderzoek meer aanhoudingen.

Doorzoekingen

Op 8 maart heeft de politie in het kader van het onderzoek woningen in Barendrecht, Oldambt en Rotterdam doorzocht. Daarbij zijn diverse goederen in beslag genomen, zoals laptops, telefoons, USB-sticks, bankpassen en administratie. In Barendrecht troffen politiemedewerkers bovendien een luchtpistool aan. En in Oldambt 21 9-mm patronen.

Cocaïneboot

Op 15 januari hebben de Kustwacht en Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij de ‘Zeeland’ met vier opvarenden uit de kolkende zee gered, nadat er door hen een noodsignaal was uitgezonden. De opvarenden verkeerden in nood met hun stuurloos geworden boot te midden van metershoge golven. De boot is vervolgens aangespoeld in Badzand. De Douane en politie hebben op ‘de Zeeland’ grote hoeveelheden pakketten verdovende middelen aangetroffen in de boot. Uit testen van de Forensische Opsporing is gebleken dat de pakketten pure cocaïne bevatten en dat het gaat om ruim 1.200 kilo in totaal.

30 miljoen

De cocaïneboot en de drugs zelf zijn in beslag genomen. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie schat de waarde van de drugs op 30 miljoen euro. De rechter-commissaris heeft vandaag besloten dat beide verdachten nog tenminste twee weken vast blijven zitten.

‘De Zeeland’ had ernstige schade aan onder meer de mast opgelopen. De schipper van ‘de Zeeland’ zit sinds 15 januari 2016 in voorlopige hechtenis. Bij doorzoeking van ‘de Marian V’ op 20 en 21 januari zijn diverse goederen aangetroffen en in beslag genomen die vermoedelijk verband houden met de op de Zeeland aangetroffen partij cocaïne.