Drugscrimineel bekent twee keer

Een Eindhovenaar heeft woensdagochtend tot verbazing van rechters en Openbaar Ministerie plotseling schoon schip gemaakt over betrokkenheid bij xtc-productie, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De bewoner (36) was na een eis van 5,5 jaar tot drie jaar cel veroordeeld maar het OM wilde ook nog 7.000 van hem ontnemen.

Handdoek in de ring

In zijn flat en in de berging lagen 40.000 xtc-pillen, vijftig liter amfetamine-olie, vijf jerrycans grondstof en veertien vaten drugsafval. Er had nog voor ruim een miljoen aan amfetamine gemaakt kunnen worden. Binnen een paar minuten gooide de verdachte zelf de handdoek in de ring met een bekentenis. Hij zei voor het gebruik van zijn woning 7.000 euro te hebben opgestreken.

Betalingsregeling

Op de inhoudelijke zitting had de man dit al verteld maar de griffier bleek die bekentenis niet in het verslag van de zitting te hebben opgenomen. De officier had er zelf wel een proces-verbaal opgemaakt, in de hoop dat dat overtuigend zou zijn.

Maar het was niet noodzakelijk. Nadat ze dit had verteld zei de verdachte dat hij uit het wereldje wilde stappen en bekende criminele inkomsten te hebben gehad.

Zijn advocaat Bert de Rooij stond klaar voor een juridisch gevecht dat niet nodig bleek te zijn. De Rooij zei te hopen op een billijke betalingsregeling, verwijzend naar het CJIB: ‘Je kunt beter een roedel bloedhonden achter je aanhebben dan een deurwaarder van die club.’

De officier van justitie zei haar best te zullen doen.