Drugscrimineel Aran de Jong doodgeschoten

Aran de Jong, die volgens justitie leiding gaf aan een organisatie die internationaal handelde in softdrugs, is zaterdagochtend in Eindhoven doodgeschoten vlakbij zijn woning aan de Diamantring in Eindhoven. Om vijf uur ’s morgens hebben buurtbewoners schoten gehoord, even daarna vond de politie het lichaam van De Jong. Hij zou bevriend zijn met Youssef Sabbahi, die vorige week op een kickboksgala werd doodgeschoten.

Tot zaterdagmiddag was familie De Jong bovendien op Facebook bevriend met de dochter van John Mieremet. Ook Sabbahi zou Mieremet en Sam Klepper hebben gekend. Hij zou een Belgische nv runnen die geld witwaste van de twee inmiddels geliquideerde criminelen.

Of de moord van Sabbahi en die van De Jong iets met elkaar te maken hebben, is niet duidelijk. Ook is er nog niet precies bekend wat er zaterdagochtend precies is gebeurd. Mogelijk is er voor de fatale schoten vielen eerst ook over en weer geschoten.

Zaterdagmiddag is een groot onderzoek opgezet en een deel van de wijk is daarvoor afgezet. Volgens het Eindhovens Dagblad is ook het huis van De Jong afgezet en is zijn vrouw met kinderen naar het politiebureau vervoerd. Ook staat zijn auto midden op straat, omringd door hekken.

De Jong wordt verdacht van grootschalige internationale wiethandel, waarmee in een paar jaar tientallen miljoenen euro’s winst zou zijn gemaakt. Hij is in 2011 gearresteerd door een zwaarbewapend arrestatieteam. Omdat De Jong een paar jaar daarvoor was overvallen, werd het huis bewaakt met camera’s, kogelwerend glas en was het terrein afgezet met hekken. De politie moest bij zijn arrestatie daarom de voordeur opblazen.

De Jong’s autoverzameling, waar onder meer Audi’s, Porsches en Ferrari’s deel van uitmaakten, werd in beslag genomen. Ook werd er beslag gelegd op 54 panden en op de tegoeden van 75 bankrekeningen in binnen- en buitenland.

De Jong zou onder meer 800 kilo wiet hebben geexporteerd naar Italië en Engeland. Ook werd hij verdacht van de import van een container met 3000 kilo hasj uit Pakistan. Afgelopen zomer werd De Jong tijdelijk vrijgelaten. In december zou hij weer voor moeten komen, samen met drie andere hoofdverdachten: twee mannen uit Waalwijk en een man uit Roermond.

De politie heeft nog geen getuigen gevonden die iets hebben gezien. Wel hebben veel mensen de schoten gehoord. De politie heeft met een helikopter gezocht naar de daders, maar zonder resultaat.

{youtube}Q9IEae8B7p8{/youtube}