Drugscriminelen voor 23 miljoen geplukt

Twee leiders van een criminele organisatie die in amfetamine handelde, moeten in totaal bijna 23 miljoen euro aan de staat betalen. Een 50-jarige Tilburger moet ruim 11,5 miljoen euro betalen, een 47-jarige Waalrenaar bijna 11,2 miljoen euro. Het gaat om uitzonderlijk hoge bedragen; in heel 2013 werd in totaal voor 91 miljoen geplukt.

Twee andere verdachten, van wie een de echtgenote van de man uit Waalre is, moeten ook betalen. Het gaat om veel lagere  bedragen omdat zij niet hebben bijgedragen aan de productie van de drugs of leiding hebben gegeven aan de organisatie. Zij moeten allebei ruim een ton afdragen.

De twee hoofdverdachten en een andere man werden eerder veroordeeld tot celstraffen tot 11 jaar. De organisatie zou tussen juli 2004 en maart 2006 in Liessel en Hechtel Eskel (België) ruim 3400 kilo MDMA-poeder hebben geproduceerd. Daarvan werden 55 miljoen xtc-pillen geproduceerd.

Met de verkoop van deze pillen zou bijna 23 miljoen euro zijn verdiend; hetzelfde bedrag waarvoor de criminelen worden geplukt.