Militairen handelen in drugs en kleding

Bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) heerst een cultuur waarin machtsmisbruik, drugshandel, diefstal en het gebruik en doorverkopen van defensiemateriaal voor eigen gewin de gewoonste zaak van de wereld is. Dit blijkt uit interne defensiedocumenten.
In de gedetailleerde verklaringen die in het bezit zijn van de Volkskrant staat onder meer beschreven hoe op het hoofdkantoor van DMO, in de Haagse Frederikkazerne, door defensiepersoneel illegale sigaretten, ghb, amfetaminen, anabolen en viagra wordt verkocht.

 

Ook bestaat er een levendige handel in defensiegoederen, zoals schoonmaakartikelen, verf, auto-onderdelen, laptops en telefoons. Ten slotte worden dienstauto’s en andere legervoertuigen gebruikt voor privéactiviteiten.

DMO is verantwoordelijk voor de aan- en verkoop en het beheer van al het defensiematerieel. Bij de dienst werken meer dan zesduizend burgers en militairen.

Elkaar dekken

De sjoemelcultuur bij DMO wordt volgens de verklaringen in de hand gewerkt doordat hogere militairen en burgerpersoneel van defensie elkaar dekken. Ook is sprake van intimidatiepraktijken, wegkijken en allerhande voordeeltjes die het personeel zich heeft toegekend.

Tweede Kamer

Deze conclusies lekten in november 2010 uit, en leidden tot een confrontatie in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink wilde opheldering van minister Hillen van Defensie, maar die weigerde het rapport vrij te geven. Hillen stelde in de Kamer dat het ging om een ‘incident’ en dat alle misstanden waren aangepakt.

Meer bij de Volkskrant