Drugsgebruik in wereld stabiel

Ondanks de vele mijarden die jaarlijks in de War on Drugs worden gepompt blijft het drugsgebruik in de wereld stabiel. Dat blijkt uit de cijfers van het jaarlijks uitgebrachte World Drug Report 2012 van de Verenigde Naties. Al jarenlang schommelt het percentage van de wereldbevolking dat één of andere drug gebruikt tussen de 4 en 7 % van de volwassen bevolking. Bijvoorbeeld: de cocaïne-consumptie daalde de afgelopen jaren in de VS, bleef stabiel in Europa maar steeg in Australië.

Sterk dalende productie van cocabladeren in Colombia (door bestrijding) wordt teniet gedaan door sterk stijgende productie in Peru en Bolivia. Peru is nu de grootste coke-producent ter wereld. Die cijfers baseert de VN op de hoeveelheid cocablaadjes die worden geteeld.

In het afgelopen jaar is de consumptie van cocaïne gelijk is gebleven, maar er is iets minder geproduceerd. Oorzaak daarvan is de problemen die de VN heeft met nauwkeurig meten. In Peru en Bolivia is het areaal aan blaadjes in bepaalde vaste gebieden geconcentreerd. In Colombia wisselen de coca-velden steefds van plaats, onder meer door de ontbladerings-vliegtuigjes, maar ook door de oorlog. Er zijn overigens berichten dat nieuwe cijfers in Colombia laten zien dat de coca-productie in dat land weer stijgende is.

Wat betreft de heroïneconsumptie schrijft de VN dat ook die stabiel lijkt te zijn. In 2010 mislukte de oogst van opium in Afghanistan, in 2011 was die weer normaal. De prijzen aan de boerderij voor opium zijn nog altijd stijgende, dit ondanks het feit dat de opiumproductie weer stijgt. Het is mogelijk dat de consumptie van heroïne toch hoger is dan geschat, aldus de VN, maar op de markt zou ook sprake kunnen zijn van speculaties. Hoe dat ook zij de heroïne-prijs op de illegale markt in Nederland blijft zeer hoog.

De VN constateert dat er nog steeds nieuwe middelen op de markt komen die soms ook onder verhullende namen worden verkocht, zoals “badzout” of “plantenvoer”.

Opmerkelijk vindt de VN de stijging in het illegale gebruik van pijnstillers in de Verenigde Staten. Het illegale gebruik daarvan is hoger dan dat van alle drugs buiten softdrugs. 

Meer lezen in het gehele (pdf) rapport.