Drugshandelaar wil boek uit de handel

De veroordeelde cocaïnesmokkelaar Said F. wil door de rechter het boek Borgerokko Maffia van Humo-journalist Raf Sauviller laten verbieden. F. meent dat het boek zijn ‘goede naam’ aantast, zo meldt de Gazet van Antwerpen.

Borgerhout

Het het boek handelt over het wereldje van Antwerpse cocaïnesmokkelaars die vooral in stadsdeel Borgerhout wonen en van Marokkaanse komaf zijn. Het kwam uit in april en verkoopt goed. Volgens de uitgever werden er meer dan zevenduizend exemplaren verkocht.

Een van de criminelen die in het boek wordt beschreven wordt is Said F. (41), in de Antwerpse onderwereld bekend onder zijn bijnaam Zonnepit. Said F. liep in het verleden veroordelingen op wegens diefstallen met geweld en handel in drugs. Hij wordt gerekend tot de groep van de Turtles. Die groep was vanaf 2012 verwikkeld in een ruzie over verdwenen cocaïne, wat in Nederland leidde tot de aanslagen in de Staatsliedenbuurt en andere moorden.

In 2014 overleefde F. een moordaanslag in de Rapido Snack in de Antwerpse Paleisstraat. Gwenneth Martha, met wie hij zou hebben samengewerkt werd in dat jaar doodgeschoten in Amstelveen.

Goede naam

Zijn advocaat zegt dat ‘op zijn minst een aantal passages’ moeten worden geschrapt omdat die niet ‘met de waarheid stroken’. De advocaat van de auteur zegt in de Gazet: ‘Ik vraag me af hoe je iemands goede naam in het gedrang kunt brengen als er al lang geen sprake meer is van een goede naam?’

Behandeling van de zaak zal waarschijnlijk nog lang op zich laten wachten.