‘Drugskartel schiet Mexicaanse heli uit de lucht’

Een helikopter van het leger van Mexico is vrijdag uit de lucht geschoten. Dat is waarschijnlijk gebeurd door leden van een drugskartel. Bij de aanslag zijn drie militairen om het leven gekomen en vielen twaalf gewonden. Daarnaast zijn drie militairen nog vermist.

In de deelstaat Jalisco, in het westen van Mexico, werd er vrijdag geschoten op de helikopter. Daarbij raakte de wieken beschadigd, waardoor de bemanning werd gedwongen een noodlanding te maken. Het is niet duidelijk of de verwondingen bij de inzittenden zijn ontstaan door de schoten of door de crash.

Het gerucht gaat dat het kartel Jalisco Nueva Generación op de helikopter heeft geschoten. Het is een snelgroeiende groep die een fel gevecht is aangegaan met grote kartels als de Zetas en de Tempeliers. De groep noemt zichzelf ook Matazetas – ‘moordenaars van de Zetas’. Of de groep de heli inderdaad uit de lucht heeft geschoten, is nog niet officieel bevestigd.

Geweld na politie-actie

De uit de lucht geschoten helikopter was een van de vele incidenten die vrijdag in het zuidwesten van Mexico plaatsvonden. De politie rolde ’s morgens een drugsnetwerk op, waarna er een golf van geweld door Jalisco en omliggende staten ging. In totaal zijn 11 banken en 16 tankstations in brand gestoken. Ook werden er 30 wegversperringen opgezet door voertuigen in brand te steken. In totaal kwamen 7 mensen om het leven, en werden 15 personen gearresteerd.

Het geweld laait al langere tijd flink op, met name in het westen van Mexico. In maart werden vijf leden van een elite-eenheid van de politie doodgeschoten toen ze in een hinderlaag reden. In dezelfde maand werden bij een andere schietpartij 15 politieagenten doodgeschoten.