Pillenlab in Nederhorst den Berg ontmanteld

De recherche Oost-Nederland heeft donderdag op 14 locaties in Nederland aanhoudingen en doorzoekingen verricht in een zeer groot onderzoek naar de productie van synthetische drugs. Vijf mannen en een vrouw zijn aangehouden op verdenking van de productie en/of handel in harddrugs. Onder hen een 40-jarige man die in 2011 veroordeeld is voor soortgelijke delicten en sindsdien voortvluchtig was in een poging zijn gevangenisstraf te ontlopen.

MDMA

Bij de zoekingen zijn diverse productie locaties voor synthetische drugs aangetroffen. Hierbij zijn grote hoeveelheden chemicaliën en drugs (xtc-pillen en MDMA) aangetroffen, ter waarde van enkele miljoenen euro’s. Ook zijn een boot en trailer, en een Mercedes bus in beslag genomen, en op twee locaties ook forse hoeveelheden contant geld.

Borculo

Het onderzoek is gestart na het aantreffen van een drugslab in Borculo in november 2013. In dit onderzoek kreeg de politie gaandeweg zicht op meerdere locaties waar mogelijk sprake zou zijn van de productie van synthetische drugs. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de invallen gisteren op 14 plekken in Midden-Nederland, Friesland en Gelderland in loodsen, schuren en in een aantal woningen. In het onderzoek kwam ook zicht op de in 2011 veroordeelde 40-jarige man, zonder vaste woon – of verblijfplaats. Hij heeft nog een straf van vijf jaar open staan en moet een boete voldoen van 10 miljoen euro. Deze man is op donderdagochtend aangehouden in Utrecht. Hierna zijn de zoekingen gestart.

Drugslaboratoria

Bij de invallen zijn twee in werking zijnde labs aangetroffen en ontmanteld in Nederhorst den Berg en Dedgum en een geruimd lab in Middelie. Verder zijn invallen gedaan in opslagplaatsen van chemicaliën en is in diverse woningen administratie in beslag genomen. In één woning in Gelderland is ook 50 kg MDMA aangetroffen. Het grootste lab bevond zich in Nederhorst den Berg. Hier werd een hoeveelheid harddrugs aangetroffen met een straatwaarde van enkele miljoenen euro’s.

Zes verdachten

Bij de zoekingen zijn specialisten van de Landelijke Faciliteit Ontmanteling van de politie ingezet. Ook de brandweer en defensie hebben op de locaties waar labs zijn aangetroffen assistentie verleend. In totaal zijn nu zes verdachten aangehouden. Naast de 40-jarige man gaat het om drie mannen uit Gelderland van 54, 27 en 24 en een 70-jarige man en 75-jarige vrouw uit Friesland. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit en zet het onderzoek voort.