Drugslaboratoria: steeds professioneler en groter

Volgens drugsdeskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden drugslaboratoria de afgelopen jaren steeds groter. Ook worden de labs professioneler. Dit komt doordat er meer apparaten in staan, er meer chemicaliën worden gebruikt en het zodoende steeds industriëler wordt.

Per jaar worden de deskundigen van het NFI zo’n 15 keer betrokken bij onderzoeken van de politie in drugslabs. Marnix Hoitink van het NFI ziet ze groter worden: ‘Van een ketel van honderd liter tot een ketel van soms wel 1500 liter.’

Strijd aan het verliezen

Vorige week liet de Taskforce Brabant Zeeland al weten dat de strijd die wordt gestreden, verloren dreigt te worden. Naar aanleiding van het aantreffen van twee dode lichamen in een drugslab in Uden begin deze week, doet het OM er nog een schep bovenop en zegt de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit niet aan te kunnen.

Er zijn te weinig middelen en de omvang van de problematiek is te groot om er iets tegen te doen. Landelijk officier synthetische drugs Neeltje Geldermans laat in de regoniale kranten weten: ‘We werken er met man en macht aan, maar er is meer dan we aankunnen.’

Afval

In de eerste vier maanden van 2014 is al net zo vaak drugsafval aangetroffen dan in heel 2012, namelijk 70 keer. Over heel 2013 is zo’n 150 keer gedumpt afval ontdekt. Een stijgende lijn lijkt zichtbaar. Opmerkelijk is dat er in het zuiden van Nederland (zoals eerder deze week in Limburg) het grootste gedeelte wordt gevonden.