Drugslijn Emmen-Sardinië opgerold

De Italiaanse politie heeft de afgelopen tijd vijf Drenten en Groningers in Italië opgepakt die zich bezighielden met grootschalige cocaïnesmokkel tussen Emmen en Sardinië. Er is ruim 26 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Hoofdverdachte Pierluigi P. uit Emmen wordt gezien als de leider van de internationale drugsbende. Hij komt oorspronkelijk van Sardinië, maar zou al geruime tijd in Emmen wonen. De Nederlandse autoriteiten zijn wel op de hoogte, maar lijken geen deel uit te maken van het drugsonderzoek.

Gps-tracker

Ook de 30-jarige Silvano F. en 28-jarige Stefan L. komen uit Emmen. Zij werden op 10 augustus 2017 gepakt op Sardinië met 11 kilo cocaïne in een verborgen luik in een van hun auto’s. Bij een eerder bezoek aan Sardinië werden de auto’s van de twee Emmenaren voorzien van een gps-tracker omdat de Italiaanse politie ze al in de gaten hield.

In juli 2017 werd een 40-jarige man, werkzaam bij een Nederlands transportbedrijf, opgepakt. In de vrachtwagen werden tien pakken van ieder één kilo coke gevonden. Dat was het begin van drugsonderzoek The Last Waltz. Dat onderzoek draait volledig om het ontmantelen van de drugslijn Zuidoost-Drenthe naar Sardinië.

Sardijnen in Emmen

In Emmen en omgeving wonen relatief veel Sardijnen. Die kwamen in de jaren ‘70 naar de stad om een nieuw leven op te bouwen. Veel van die Sardijnen zijn blijven hangen in Zuidoost-Drenthe.

Tosti-ijzers

Hoofdverdachte Pierluigi P. werd in februari opgepakt toen hij in Italië was om zijn drugszaken te regelen. Twee Italiaanse medeverdachten werden toen ook gearresteerd. P. liet de drugs onder meer in tosti-ijzers naar het Italiaanse eiland verschepen.

Gronings echtpaar

De politie heeft afgelopen januari ook het echtpaar Don en Natavan B. uit Groningen gearresteerd langs een snelweg bij Rome. In hun auto werd 3,7 kilo coke gevonden. Zij zouden die drugs in opdracht van P. naar Sardinië moeten brengen. Don B. zou oorspronkelijk van Sicilië komen.

Er is in totaal zeker 26 kilo cocaïne in beslag genomen. Volgens de Italiaanse politie loopt de straatwaarde van de drugs in de miljoenen euro’s. Alle vijf Nederlandse verdachten zouden nog vastzitten in de gevangenis van Uta op het eiland.