Drugslijn Mexico-Nederland-Italië opgerold

De Italiaanse politie heeft een drugslijn opgerold die van Mexico naar Italië liep, waarbij Nederland als doorvoerland werd gebruikt. In totaal zijn er 34 mensen opgepakt. Ook werd er vijf kilo cocaïne en 450 kilo hasj in beslag genomen, met een straatwaarde van meer dan 100 miljoen euro.

 

Het onderzoek is drie jaar geleden gestart. De Italiaanse politie werkte samen met de Amerikaanse anti-drugseenheid DEA. Uit het onderzoek blijkt dat er nauwe banden bestaan tussen Mexicaanse drugskartels en de Italiaanse maffia.

Onder de arrestanten zitten elf leden van de organisatie van Giuseppe (foto) en Filippo Graviano uit Palermo, Sicilië. De broers worden verantwoordelijk gehouden voor aanslagen in 1993, waarbij tien doden en negentig gewonden vielen. De broers zitten een levenslange gevangenisstraf uit voor de aanslagen en werden zelf dus niet opgepakt.

De Italiaanse justitie hoopte dat de Graviano-clan in financiële problemen zou zitten, omdat er al eerder drugslijnen van de groepering werden opgerold. Dat de organisatie nog zulke grote hoeveelheden drugs kan overnemen van de Mexicanen, toont aan dat ze nog altijd over grote sommen geld beschikt.

De Italianen hadden een bedrijf in Mexico die steenovens maakten, waarin de drugs werden verstopt. Zo werden de cocaïne en hasj naar Nederland verscheept. Van Nederland werden de ovens met drugs naar Milaan vervoerd. Vervolgens reden voornamelijk Poolse chauffeurs de drugs naar Palermo en Napels.