Mama Martina (71) en haar minnaar

De Nederlandse Martina van E. is moeder van vijf kinderen en oma van een twintigtal kleinkinderen. Ze staat nu terecht voor de rechtbank van Antwerpen, verdacht van het leiden van een criminele organisatie die specialiseerde in leeghalen van cocaïne uit containers in de plaatselijke haven. In de papieren Panorama deze week een groot verslag over deze “Mama Martina”. Ze schuifelt voor de zittingen geboeid tussen haar vermeende bendeleden de zaal in: twee woeste Belgische Colombianen, twee Bruce Lee-achtige Rotterdammers en ook haar minnaar, Julius W. W. is 24 jaar jonger dan Van E., twee meter breed en Surinaams.

Hij doet sterk denken aan basketballer Shaquille O’Neal, vindt de verslaggever.

Minstens zeven zendingen zou de club hebben binnengehaald in zes maanden tijd. En Oma zou de leiding hebben gehad.

Oma woonde afgelopen jaren samen met Julius op verschillende locaties in villawijken van Schilde en Brasschaat. Volgens de Belgische justitie kreeg Martina van E. bericht uit Colombia wanneer er een container in aantocht was. Nummer en plattegrond van de container werden bijgeleverd zodat de ploegen die Van E. op pad stuurde de container ’s nachts stiekem konden opzagen en de handelswaar in veiligheid brengen met een klein binnenvaartscheepje.

De zeven zendingen zouden Martina en haar jonge minnaar 2,5 miljoen euro hebben opgebracht.

De politie heeft tal van observaties en telefoontaps verzameld voor het bewijs. Extra vervelend voor Martina van E. is een plattegrond van een container waarin 280 kilo zat verstopt: een soort schatkaart met een kruis erop. De plattegrond zat in haar broekzak toen ze werd aangehouden.

En nu kijkt de 71-jarige tegen een eis van tien jaar aan. Voor iemand op leeftijd eigenlijk een soort levenslang. 

Martina heeft eieren voor haar geld gekozen en besloten volledig mee te werken aan het onderzoek. Dat is haar niet in dank afgenomen. In de gevangenis is ze met de dood bedreigd en onder zware druk gezet om verklaringen in te trekken. Julius W. kan haar nu niet beschermen. Maar, echte liefde bestaat wel. Julius heeft gezegd zijn acht jaar volledig te aanvaarden en de wens uitgesproken dat zijn minnares zo snel mogelijk in vrijheid gesteld wordt.

Hij is bereid tijd voor haar te gaan uitzitten. Hun relatie ‘wérkt’ gewoon.

De advocaat zei het zo: ‘Het illustreert de liefde en vriendschap tussen deze mensen, die de mensen wellicht vreemd en ongewoon vinden. Bijna iedereen vindt het raar als Julius een relatie aangaat met een vrouw die meer dan twintig jaar ouder is. Ook ik vind dit raar, maar hun relatie wérkt en ik kan wel zeggen dat deze mensen oprecht van elkaar houden. Daarom vraag ik om dit koppel nog een kans te geven in dit leven.’

Eind mei volgt de uitspraak.

Lees ook:

‘Tien jaar voor Mama Dalton in Antwerpen’

Drugsbarones (71) onder Colombianen