Drugsonderzeeër onderschept in Colombia

Colombiaanse autoriteiten hebben een onderzeeër onderschept die is gemaakt om drugs mee te smokkelen. Het is niet duidelijk of er ook daadwerkelijk met de onderzeeboot is gesmokkeld. Er zou vijf ton drugs in het schip passen.

De duikboot is zo’n 5,3 meter lang en bijna een halve meter breed. De onderzeeër was waarschijnlijk op weg naar Buenaventura. Het is de eerste onderzeeboot die de Colombiaanse autoriteiten dit jaar in beslag nemen. In de buurt van de duikboot werd ook een speedboot aangetroffen die 10 ton drugs kan vervoeren.

Duikboten worden de laatste jaren steeds vaker ingezet om drugs te smokkelen. De afgelopen twintig jaar werden 76 duikboten in beslag genomen, maar waarschijnlijk wordt de methode veel vaker gebruikt. Onderzeeërs zijn vanuit de lucht moeilijk waar te nemen en ook met een radar zijn ze nauwelijks vindbaar.

De duikboten worden voornamelijk in Colombia ingezet. Bijna tachtig procent van de drugsduikboten worden in Colombiaanse wateren ontdekt. Drugssmokkelaars zijn voornamelijk actief aan de kant van de Grote Oceaan. Het land wordt gezien als bruggenhoofd naar de rest van Zuid-Amerika.

De smokkelaars zijn niet opgepakt. Zodra de criminelen doorhebben dat ze gesnapt zijn, laten ze vaak de boot zinken om sporen uit te wissen.

{youtube}9rmIgKYJ2co{/youtube}