Drugsonderzoek Kroon ter discussie

De deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) die de haren van oorlogsheld Marco Kroon moesten onderzoeken op sporen van harddrugs vonden dat de haarmonsters te klein waren om het onderzoek degelijk uit te kunnen voeren. Het onderzoek moest gebeuren op basis van zes borstharen van en daarom wilden de deskundigen het onderzoek aanvankelijk niet uitvoeren. Het NFI doet dit onderzoek eigenlijk op basis van 10 milligram haar. Desondanks is het onderzoek gedaan en is cocaïne in het haar van Kroon gevonden.

Kroon heeft altijd ontkend bewust drugs te hebben genomen. Hij houdt het erop dat mensen hem in zijn café in Den Bosch met drankjes drugs hebben gegeven. Toen Kroon het café in 2008 overnam wilde hij orde op zaken stellen en wilde hij drugsgebruikende klanten eruit werken. Kroon vermoedt een complot tegen hem.

Overigens gebruikte de vriendin van Kroon – eerst zonder dat hij ervan wist – wel cocaïne. Ook op Kroons jas, broek en in zijn auto zijn sporen van drugs gevonden.

Dat zegt op zichzelf niets. Op bankbiljetten zitten ook vaak cocaïnesporen. De vraag is in hoeverre die sporen significant zijn.

Kroon staat nu terecht voor het voorhanden hebben van een stroomstootwapen en gebruik en bezit van coke. Er zijn in het café sporen van drugs aangetroffen.

Kroon staat naast het gebruik en bezit van cocaïne ook terecht voor het bezit van en doorgeven aan anderen van stroomstootwapens. Maandag werd tijdens de rechtszitting bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) af zou zien van een rechtszaak als Kroon het gebruik en bezit van cocaïne zou toegeven. Dit voorstel wees Kroon echter van de hand.

Volgende week maandag komt het Openbaar Ministerie met de strafeis. Als hij meer dan een jaar cel krijgt of oneervolwordt ontslagen raakt Kroon zijn Koninklijke Willemsorde kwijt. Hij kreeg die voor zeer heldhaftig gedrag tijdens zijn uitzending als commando naar Afghanistan.

Kijk naar een uitegbereid verslag van de zitting van gisteren, inclusief een gesprekje met Kroon.

{youtube}fO8iVhjkl8k{/youtube}