Drugsproducenten dumpen afval in gierkelders

Drugscriminelen hebben een nieuwe 'oplossing' bedacht om af te komen van drugsafval: de laatste tijd zijn meerdere dumpingen in gierkelders van boerenbedrijven ontdekt. De dumpingen kunnen een gevaar voor de volksgezondheid vormen, omdat de mest wordt uitgereden over de akkers. Er zouden al honderden tot duizenden liters chemisch afval op de akkers terecht zijn gekomen.

Dat meldt EenVandaag zaterdag. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant doet al jaren onderzoek naar dumpingen van drugsafval in de natuur, maar recent werden de lozingen in gierkelders ontdekt. Volgens EenVandaag worden de boeren door criminelen benaderd om het afval met de mest te vermengen.

Onder meer in de gemeente Riel is een lozing van drugsafval in een gierkelder ontdekt. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek in deze zaak. Een inspecteur van de omgevingsdienst zegt dat er in mei ook al afval in een gieropslag werd gevonden en dat het op 'veel meer plekken in Brabant' gebeurt.

Wat de gevolgen van de dumpingen zijn, is nog niet erg duidelijk. Hoogleraar milieutoxicologie Tinka Murk zegt in EenVandaag dat er minder voedsel kan worden verbouwd op de akkers waar mest met chemisch afval is uitgereden, omdat de grond minder vruchtbaar wordt. Het afval zou niet snel in de planten terecht komen, maar het is wel mogelijk dat het afval zware metalen blootlegt die in de plant worden opgenomen.