Containerscanners haven Curaçao al twee jaar kapot

In de zeehaven van Curaçao zijn de twee mobiele goederenscanners voor drugscontroles al sinds ongeveer twee jaar defect. De Curaçaose autoriteiten werken nu aan de reparatie van één van deze mobiele scanners. Dat schrijft minister van Justitie Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Aboutaleb

Volgens de minister wordt momenteel in afwezigheid van de scanners fysiek gecontroleerd, deels steekproefsgewijs en deels op basis van inlichtingen.

Er werden vragen gesteld over de scanners nadat de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb hierover kritische opmerkingen maakte in de media na een bezoek aan Curaçao.

Hato

De bolletjesscanner voor personen op luchthaven Hato is slechts ten dele in bedrijf. Volgens de minister willen de Curaçaose autoriteiten geen operationele informatie delen over wanneer die scanner al dan niet wordt ingezet en wat de redenen daarvan zijn.

Omdat passagiers van vluchten afkomstig uit Curaçao op Schiphol worden onderworpen aan 100%-controles zijn de consequenties van het niet functioneren van de apparatuur op Hato voor Nederland beperkt, aldus de minister.

De grenscontroles en drugscontroles zijn een autonome aangelegenheid van Curaçao.

Op Curaçao is dit jaar ruim 590 kilo cocaïne in beslag genomen. In heel 2018 was dat 683 kilo en in 2017 was het 200 kilo. Het jaar 2016 was uitzonderlijk met een vangst van 3.665 kilo. In 2015 ging het om 697 kilo.