Drugsverdachten op vrije voeten

De Amsterdamse rechtbank heeft de voorlopige hechtenis geschorst van een groep drugsverdachten die in beeld kwam nadat de Amsterdammer Ümit K. in mei vorig jaar onder invloed van cocaïne een politiebureau was binnengestapt. De rechters vinden het onderzoek te lang duren.

Dubai

Het Openbaar Ministerie verdenkt de groep van lidmaatschap van een criminele organisatie die tussen 2013 en november 2017 in cocaïne en heroïne handelde, en drugsgelden witwaste, onder meer in Turkije en Dubai.

Na het bezoek aan het politiebureau van Ümit K. vond de politie onder meer 100 kilo cocaïne in zijn woning. Bovendien lagen daar aantekeningen die volgens justitie wijzen op een jarenlange cocaïnehandel. K. is al veroordeeld tot zes jaar cel.

Inhoudelijke behandeling

Justitie moet nu bewijzen dat de vijf verdachten te maken hebben met die administratie en die cocaïne. Volgens Louis de Leon, advocaat van verdachte Sinan P. (41) is er nog geen enkel zicht op een inhoudelijke behandeling. Volgens hem krijgt de politie het bewijs niet rond. Er vindt momenteel onder meer nog onderzoek plaats naar de inhoud van pgp-telefoons.

De rechtbank zegt wel bewijs te zien en is er ook bang voor dat de verdachten zich met drugshandel kunnen gaan bezighouden, maar vindt dat er niet voldoende bewijs is bijgekomen. De verdachten zaten een half jaar in voorlopige hechtenis.

Ze mogen nu hun proces in vrijheid afwachten.

De laatste berichten over de zaak:

‘Advocatenkantoor in verlegenheid door cokezaak?’ (UPDATE2)

Verdachten cokehandel langer in hechtenis

Crimineel tipte politie over eigen drugs en wapens (UPDATE)