Drugsvliegtuig bezocht NL Antillen

Een Mexicaanse vliegtuig dat vorig jaar op 4 november in Venezuela tot landen werd gedwongen heeft een tussenlanding gemaakt op de Nederlandse Antillen. Een Mexicaanse krant bericht dat de autoriteiten in Mexico ervan uitgaan dat er cocaïne van het Mexicaanse Sinaloa-kartel aan boord was. 

Brand

De tweemotorige Hawker 25 werd door een jachtvliegtuig van de Venezolaanse luchtmacht tot landen gedwongen omdat het zich ongeautoriseerd in het Venezolaanse luchtruim bevond, dichtbij de Colombiaanse grens in een afgelegen junglegebied. Toen het ergens op een onbebost terrein landde wist de bemanning te ontkomen na het toestel in brand te hebben gestoken.

Schieten

De Venezolaanse luchtmacht heeft in 2012 een wet aangenomen die het mogelijk maakt vliegtuigen die niet voldoen aan de aanwijzingen van de Venezolaanse luchtmacht neer te schieten. Ook Honduras nam een dergelijke weet aan. 

Tussenstop

De Mexicaanse autoriteiten hadden vorig jaar al bekendgemaakt dat het toestel was opgestegen van de Mexicaanse stad Querétaro, en dat de tweekoppige bemanning valse identiteitspapieren had. De bestemming zou zouden 'de Nederlandse Antillen' en Honduras zijn geweest. Er zou inderdaad op de heenweg richting Colombia of Venezuela een tussenstop op de Antillen zijn gemaakt en een aantal passagiers zoude zijn uitgestapt. Zij zouden inmiddels in Mexico zijn aangehouden.  

Veel illegale vluchten met cocaïne vanuit Venezuela maken een tussenstop in Honduras of de Nederlandse Antillen. Het Sinaloa-kartel wordt geleid door de voortvluchtige Joaquín "El Chapo" Guzmán en is waarschijnlijk de grootste drugsorganisaties ter wereld.