Witgewassen misdaadgeld meer dan biljoen

Wereldwijd heeft de georganiseerde misdaad in 2009 ongeveer 1,13 biljoen euro witgewassen, volgens de misdaadorganisatie van de Verenigde Naties, UNODC. Voluit geschreven gaat het om 1.130.000.000.000 euro. Volgens de VN is een vijfde deel daarvan geld dat voortkomt uit de drugshandel. Het bedrag komt overeen met  2,7 procent van de globale bruto productie, eenzelfde schatting maakte het Internationaal Monetair Fonds al eerder: tussen de 2 en 5%.

 

Volgens de Russische topman van de UNODC, Joeri Fedotov, wordt witgewassen geld gebruikt voor corruptie en om opstanden en terreuractiviteiten te financieren maar de geldstroom destabiliseert ook normale handelsstromen, buitenlandse investeringen en ontwikkeling in landen.

Wereldwijd is cocaïnehandel met 84 miljard dollar, de meest lucratieve bezigheid voor misdaadorganisaties. De coca-boeren verdienen daarin ongeveer een miljard dollar. Het meeste geld wordt aan cocaïne verdiend in Noord-Amerika 35 miljard dollar en in Europa: 26 miljard dollar.

Hier is het gehele rapport (pdf).