Dubbel aantal drugskoeriers Brussels Airport

Er werden 119 drugskoeriers in 2011 gesnapt door de douane op het vliegveld van Brussel. Dat is bijna het dubbele ten opzichte van 2010, toen werden er 68 koeriers tegen de lamp liepen. De oorzaak zou de toename van het aantal chartervluchten vanuit de Dominicaanse Republiek zijn.

 

Sinds 2011 landen er vier vliegtuigen per week op Brussels Airport. Volgens de douane is het geen uitzondering dat zo’n vliegtuig twee of drie drugskoeriers meeneemt. Vaak zijn het Spanjaarden, Nederlanders of West-Afrikanen.

Alle betrapte drugsrunners hadden minimaal 100 pillen of een halve kilo drugs bij. Zij smokkelden in totaal er 5.000 pillen, 379 kilo cocaïne, 17 kilo heroïne, 11 kilo hasj en 37 kilo marihuana.

In 2012 zijn er zeker 40 koeriers opgepakt. De douane verwacht dat de cijfers dit jaar weer hoger zullen uitvallen.

Vaak worden de gebruikelijke trucs gehanteerd, zoals bolletjes slikken of dubbele wanden in de koffer. Maar de laatste maanden zijn er steeds vaker kinderen bij betrokken. De drugs wordt bijvoorbeeld verstopt in luiers of babypoeder. De volwassene krijgt vaak een celstraf van ongeveer drie jaar, het kind moet naar een pleeggezin of een tehuis.

Ook hield de Belgische politie in maart zes medewerkers van het vliegveld aan, omdat ze zouden hebben geholpen met het smokkelen van cocaïne.