Dubbele moord in Marseille met AK47

Afgelopen week zijn in Marseille twee mannen om het leven gekomen. Ze werden zondagochtend rond vijf uur met een kalasjnikov neergeschoten. Een derde slachtoffer raakte ernstig gewond. De twee slachtoffers die zijn overleden waren bekenden van de politie, een van hen zat eerder een celstraf uit vanwege een gewelddadige overval en drugshandel.

De schietpartij vond plaats in een nachtwinkel. Een van de doden is de manager van de winkel. Hij werd dood achter zijn balie gevonden, de andere twee mannen hadden zich verborgen in de kelder. Een van hen is overleden aan zijn verwondingen.

Afrekening of ander conflict?

Op de plaats waar de schietpartij plaatsvond, zijn dertig hulzen gevonden. Er zou op twee verschillende momenten zijn geschoten. Buurtbewoners hoorden eerst verschillende salvo’s en vijf minuten later nog eens. Ze durfden niet door de ramen te kijken omdat ze bang waren dat de kogels door de ramen zouden vliegen. Franse media melden dat er waarschijnlijk twee mannen te voet zijn gevlucht.

Het is niet duidelijk of de schietpartij een afrekening in het criminele circuit was. De manager van de winkel is weliswaar veroordeeld voor drugshandel, maar dat was meer dan tien jaar geleden. De twee andere slachtoffers waren bekend bij de politie maar voor lichte vergrijpen. De politie houdt er daarom ook rekening mee dat het gaat om een conflict binnen bijvoorbeeld familie.

Klemgereden

In de week voorafgaand aan de dubbele moord werden ook al twee personen doodgeschoten in Marseille. Een 34-jarige man werd doodgeschoten in een geparkeerde auto. Een 44-jarige man, bekend bij de politie vanwege zware vergrijpen, werd door zijn hoofd geschoten toen hij werd klemgereden voor een stoplicht.

In totaal zijn er in de eerste vier maanden van 2015 elf moorden rond Marseille gepleegd met vuurwapens. Meer dan de helft daarvan is waarschijnlijk een afrekening in het criminele circuit. Vorig jaar vonden er rond de stad 18 afrekeningen plaats, in 2013 20.