Dubbele moord: nieuwe dwaling?

De tot levenslang veroordeelde Olaf Hamers wil dat de hoge raad zijn zaak heropent. Dat zei zijn advocaat John Peters maandag in het programma Nieuwsuur. Hamers is veroordeeld voor een dubbele moord in Sittard in 2003. Autohandelaar Jo Zwakhalen en zijn vrouw werden toen in hun woning doodgeschoten.

De veroordeelde Hamers was die dag bij de autohandelaar om een auto te kopen. Volgens hem kwam er toen iemand binnen die het echtpaar heeft doodgeschoten terwijl hij naar de wc was.

Gevlucht

In plaats van de politie in te lichten, sloeg Hamers op de vlucht en is met zijn vriendin naar Roemenië gereden. Enkele dagen later heeft hij zich toch op het politiebureau gemeld, maar hij heeft altijd ontkend ook maar iets met de dubbele moord te maken te hebben. ‘Op dat moment dacht ik, ik heb hier niets mee te maken en ik wil hier ook niets mee te maken hebben’, zegt Hamers vanuit de gevangenis tegen Nieuwsuur.

Twijfels

Advocaat Peters en hoogleraar Ton Derksen hebben ernstige twijfels over de veroordeling van Hamers. De veroordeling is voor een groot deel gebaseerd op de verklaring van een 9-jarig meisje, de kleindochter van het vermoorde echtpaar. Zij raakte gewond bij de schietpartij.

Volgens Ton Derksen zijn de verklaringen van het meisje ongeloofwaardig. Zij heeft dingen verklaard die niet waar kunnen zijn, maar dat is volgens de hoogleraar het meisje niet kwalijk te nemen. Ook zijn er twijfels over het motief. Hamers zou geen geld hebben gehad, maar had wel een auto nodig. Dat terwijl er bij hem een wietplantage op de zolder werd gevonden en hij de auto waarschijnlijk contant zou kunnen afrekenen.

Rechtspsycholoog Peter van Koppen in Nieuwsuur: ‘Hamers is zonder serieus bewijs veroordeeld tot levenslang. En dat door slecht werk van de recherche.’