Dubois: ‘echt nooit’ aan xtc gedacht

Nadat De Telegraaf vrijdag en zaterdag ontvouwde hoe Herman du Bois, volgens politiedossiers, een veroordeling voor een aanzienlijke bijdrage in xtc-productie tegemoet kan zien, geeft het Algemeen Dagblad Dubois maandag het woord. Blijkt: Dubois wist niet dat hij met xtc bezig was.

Schulden

Nadat Herman du Bois en dorpsgenoot Wilco Viets zeven jaar onterecht vastzaten voor de moord op stewardess Christel Ambrosius uit Putten kregen ze een schadevergoeding van bijna 900.000 euro per persoon. Dubois heeft daar niets meer van. Schulden en kosten die opliepen tijdens de detentie moesten worden afgelost en betaald. Omdat Herman du Bois geen baan kon vinden verdampte het restant snel.

Onkruidverdelgingsmiddel

‘Ik had dit niet verwacht,’ zegt Dubois tegen het Algemeen Dagblad. Hij had een kennis geholpen  een loods te vinden waar deze een verboden onkruidverdelgingsmiddel wilde maken. Hij en zijn vrouw hadden ‘flinke schulden.’ Dus hij was blij dat de kennis hem geld toestopte voor het met een vrachtwagentje grondstoffen en apparatuur door het land te vervoeren. Ook maakte hij een huis en tweemaal een loods leeg.

MDMA op zolder

Volgens Dubois begon de ellende toen begin juli enkele agenten bij hem aanbelden om zijn huis te onderzoeken op harddrugs. Du Bois zegt ‘echt nooit’ te hebben geweten dat hij voor een drugsproducten werkte. Bij Dubois’s zoon op zolder is 50 kilo MDMA gevonden, ter waarde van 1,5 miljoen euro. Hij moest dat bewaren. Tassen met grondstoffen voor rondup die niet nat mochten worden, dacht Dubois. En al dat gesleep met chemicaliën en apparatuur, had hij Breaking Bad nog nooit gezien?

Ik heb openlijk met die spullen lopen sjouwen, iedereen heeft dat kunnen zien. Ik ben behoorlijk naïef geweest, dat kun je achteraf wel zeggen. Maar ik zweer je: ik zag er geen kwaad in.

Zijn vrouw Anja had toch soms wat twijfels gehad.

Ik had geen goed gevoel bij die vent voor wie Herman werkte. ‘Je trekt hem toch nergens in mee hè!’, heb ik eens tegen hem gezegd. Hoe kwam ik erbij, natuurlijk niet, zei hij.