Dudus Coke krijgt 23 jaar cel

De Jamaicaan Christopher ‘Dudus’ Coke is vrijdag door een rechtbank in New York veroordeeld tot een celstraf van 23 jaar. Hij heeft eerder een deal gesloten en bekend schuldig te zijn aan drugs- en wapensmokkel. In mei 2010 is Coke in West-Kingston opgepakt, na een militaire operatie waarbij zeker 70 mensen om het leven kwamen. Video na de break.

 

Coke is onder meer veroordeeld voor internationale handel in meer dan drie ton marihuana en 14 kilo cocaïne naar Miami en New York. Naast de celstraf moet hij ook een boete betalen van 1,5 miljoen dollar.

Coke bestuurde het stadsdeel Tivoli Gardens in Kingston, en sloppenwijk, als ware hij er de president. Het heeft twee jaar geduurd voordat de Jamaicaanse autoriteiten hem wisten aan te houden.

Op Jamaica is verdeeld gereageerd op het vonnis. Jamaicaanse media berichten dat in Tivoli Gardens winkels en overheidsgebouwen gesloten bleven en vrouwen huilden op straat. 

Dudus heeft zich tijdens zijn rechtszaak verdedigd met de stelling dat hij met zijn rijkdom goed heeft gedaan voor de mensen in Tivoli Gardens.

In zijn laatste woord zei hij vrijdag onder meer:

‘Ik ben een goed mens en ik heb veel goed gedaan voor de mensen in mijn gemeenschap. Ik vraag u om mee te wegen de goede werken die ik heb verricht.’

Tivoli Gardens is een betonnen complex met flats en appartementen in West-Kingston, niet ver van de zee. Er patrouilleren nu overal gewapende soldaten en politie. Maar dat was ooit anders. In de tijd van Coke was het een vrijplaats voor criminelen. Hij is daar nog steeds populair, ook al doordat men niet hoefde te betalen voor water en electriciteit. Verder betaalde hij voor scholen, en voor opleidingen van supporters. Bovendien zorgde zijn heerschappij voor veiligheid in de wijk.

Maar tijdens de rechtszaak bleek dat er vele mensen zijn die zeggen te zijn geterroriseerd door Coke, vrouwen klagen over verkrachtingen door mensen uit zijn entourage.

Reacties in de buurt op het vonnis:

{youtube}YTN7dMLZiYs{/youtube}

Beelden van de militaire operatie tegen “Dudu”:

{youtube}R-eISboAPOc{/youtube}