Duistere internethosting van Nederlander in NAVO-bunker ontmanteld

In de buurt van Koblenz heeft de Duitse politie vrijdag vier Nederlanders opgepakt op verdenking van het onderhouden van de illegale marktplaats Wall Street Market op het darkweb. Daar werden drugs, kinderporno en andere illegale spullen verkocht. Ook zouden ze ddos-aanvallen hebben uitgevoerd.

In een bunkercomplex in Traben-Trarbach, dat ooit door de NAVO in gebruik was, stonden honderden servers en routers. Ook in Nederland waren er invallen, in Nijmegen en Rotterdam, en daarnaast in Polen en Luxemburg. Er zijn in de zaak 13 verdachten van tussen de 20 en 59 jaar, onder wie één vrouw. Er is een grote hoeveelheid geld, ook vals geld, in beslag genomen. Hoofdverdachte is een Nederlander.

De verdachten boden zogeheten bulletproof hosting aan, waar gebruikers niet door de politie in de gaten gehouden konden worden. In hoeverre de verdachten zelf illegale handel zouden hebben bedreven is in onderzoek.

Het complex aan de rivier de Moezel werd door de verdachten bewaakt, aldus de Duitse politie, die onder meer met een arrestatieteam van de GSG 9, een anti-terreur-eenheid, naar binnen ging.