Duistere ontknoping in Hooge Zwaluwe

De doodgeschoten No Surrender-captain Brian Dalfour (foto) wordt zaterdag begraven op begraafplaats Kruidenhof in Almere. Het is nog duister wat er zich afspeelde op woensdagochtend 14 oktober tussen ruwweg 10.00 en 12.00 in de polder Hooge Zwaluwe bij Drimmelen. Wat zijn de feiten? 

Door @Wim van de Pol

Donderdag aan het einde van de middag zijn in of bij huisje aan de Hamseweg middenin de polder de lichamen gevonden van Brian Dalfour (47) en Muljaim Nadzak (34). De dichtstbijzijnde buurman had geen schoten gehoord, wat gezien de zeer afgelegen ligging van het huisje goed mogelijk is. In tegenstelling tot wat eerder is gemeld was vertoonde in ieder geval het lichaam van Brian Dalfour geen tekenen van marteling of mishandeling. Een betrouwbare bron binnen No Surrender tegen Crimesite:

Hij had een schotwond in zijn zij, dat was alles.

Gewonden

De rechter-commissaris heeft inmiddels twee gewonde mannen in bewaring gesteld op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij. De ene is een 39-jarige Belg die woensdag rond het middaguur gewond is achtergelaten bij het Amphia Ziekenhuis in Oosterhout. De ander is een 46-jarige Bredanaar die een halfuur later, ook op woensdag dus, met schotwonden werd aangetroffen in Breda. Ze zijn met een tussenpauze van een kwartier achtergelaten, rond het middaguur. Kort tevoren moet er dus geschoten zijn in Hooge Zwaluwe. Deze slachtoffers zijn een 39-jarige Belg van Turkse afkomst en een 46-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, volgens een Brabantse bron tegen Crimesite zeer waarschijnlijk van Surinaamse afkomst.

Belgische link

Het is de verklaring van in ieder geval één van beide mannen geweest die de politie de dag na de schietpartij naar de afgelegen plaats bij Drimmelen heeft gevoerd. Er is een opvallende Belgische link in de zaak, naast de gewonde Belg. De Jeep Renegade die is gevonden in een woonwijk in Made (op de route tussen Drimmelen en het ziekenhuis in Oosterhout) had Belgische kentekens. Er zou door getuigen zijn gemeld dat de Mercedes die de gewonde afleverde in Oosterhout een Belgisch kenteken had. De Belgische recherche is betrokken bij het moordonderzoek.

Transactie

De Telegraaf heeft op grond van bronnen gemeld dat slachtoffer Dalfour het huisje zou hebben gehuurd om een ontmoeting te hebben om ‘iets uit te praten’. Dit lijkt ongeloofwaardig. Immers, een ontmoeting om een crimineel conflict uit te praten kan om veiligheidsredenen van beide partijen beter op een meer publieke plaats worden gepland, zodat er niks uit de hand kan lopen zonder dat er vele getuigen zijn. Het afgelegen huisje leek juist bedoeld om niet op te vallen. Een doorgaans betrouwbare bron zegt tegen Crimesite dat er sprake lijkt te zijn geweest van een transactie, bijvoorbeeld een overdracht van drugs, waarbij ruzie is ontstaan. Een andere bron, de eerdere aangehaalde bron binnen No Surrender zegt daarover:

Het is geen club-gerelateerd iets wat er is gebeurd. Dus daar kan ik geen mening over geven. Het is heel duister allemaal.

Dalfour was eigenaar van een Surinaams-Javaans restaurantje in Almere. Dezelfde bron:

Brian was een hele aardige vriendelijke vent. Er zat echt geen kwaad in die man. Hij heeft een donker verleden. Maar hij was al een paar jaar bij de club en hij had het helemaal naar zijn zin.

Bericht

De vraag is aan welke kant van het conflict de twee gewonden arrestanten stonden. Het lijkt erop dat Brian Dalfour en zijn kompaan het aan de stok hadden met Belgen, onder de twee gewonden was één Belg. Er was mogelijk naast het 34-jarige slachtoffer Nadzak een tweede kompaan van Dalfour in het spel. Misdaadsite misdaadnieuws.com bracht donderdagavond het bericht dat de recherche inmiddels vastgesteld heeft dat Dalfour na de schietpartij nog een PGP-bericht verstuurde middels zijn BlackBerry, met de tekst: ‘Ik ben zwaargewond en hij heeft mij laten liggen’. Hulp kwam te laat voor Dalfour. Dit berichtje impliceert dat iemand die aan de zijde stond van de inmiddels stervende Dalfour de plaats delict zou hebben verlaten. Dat zou natuurlijk ook de man van Surinaamse afkomst geweest kunnen zijn.

Begrafenis

De begrafenis in Almere zaterdag om 13.00 belooft een grote happening te worden. De politie in Almere zal de stoet van Almere-Haven, waar Dalfour ligt opgebaard, naar begraafplaats Kruidenhof begeleiden. Volgens No Surrender zijn ook andere MC’s ‘in colors’ welkom.

Beelden van Dalfour op 4’33”, ten tijde van een feest in zijn restaurant Java2Go:

Zie ook:

Twee arrestaties moordonderzoek Drimmelen

Muljaim Nadzak tweede dode Hooge Zwaluwe

Leider No Surrender Amsterdam overleden

Jeep gelinkt aan daders dubbelmoord Drimmelen

‘Het spookte in de polder’ (VIDEO)

Dubbele moord in Drimmelen