Duitse criminaliteitscijfers blijven vrij stabiel

Sinds de veelbesproken jaarwisseling in Keulen, waar een reeks aanrandingen werd gepleegd, worden de misdaadcijfers in Duitsland onder een vergrootglas gelegd. In 2015 bleef het aantal misdrijven vrij stabiel, blijkt uit cijfers van de politie.

Dat schrijft het blad Tagesspiegel zondag. Het aantal geregistreerde misdrijven nam met vier procent toe, maar die stijging is vrijwel volledig toe te schrijven aan migranten die illegaal in Duitsland verblijven. Zonder die categorie zou het aantal misdrijven op 5,9 miljoen zijn blijven steken – vrijwel even hoog als in 2014.

Niet-Duitse verdachten

Het aantal verdachten van niet-Duitse herkomst steeg wel fors, met 12,8 procent. Of het gaat om asielzoekers, is niet duidelijk. Het is ook goed mogelijk dat het gaat om bijvoorbeeld rondreizende misdaadgroepen. Het aantal migranten steeg bovendien met ongeveer hetzelfde percentage. Of de asielzoekers crimineler zijn dan gemiddeld, is dus niet uit de cijfers op te maken.

Op nieuwjaarsnacht vond er een reeks aanrandingen plaats in Keulen, voornamelijk op het plein bij het treinstation en de dom. De politie kreeg 1.200 aangiften binnen van diefstal en verkrachtingen. In totaal kwamen 120 verdachten in beeld. De meesten kwamen uit Algerije en Marokko; sommigen waren net in Duitsland, anderen woonden daar al jaren.