Duitse Hells Angels houden zich aan dress code

Het was de eerste echte test voor de ‘dress code’ voor motorclubleden van de Duitse plaats Mülheim: een feestje van de Hells Angels ter ere van een 15-jarig bestaan van een chapter. Sinds kort is het in de staat verboden om met logo’s van motorclubs rond te lopen, en honderden Hells Angels bleken zich aan die regel te houden.

De politie was met een grote eenheid op het feest; iedereen die aanwezig was werd gecontroleerd op wapens en op het kledingvoorschrift. Ook leden die tot een chapter buiten de deelstaat behoren mogen niet met ‘colours’ rondlopen. In de zaal waar het feest werd gehouden, ging het verbod niet op: het was een besloten feest.

Ook controles in Frankfurt

In Frankfurt, dat in dezelfde deelstaat ligt, geldt al langer een dergelijk voorschrift. De politie stond ook op het centraal station van deze Duitse stad te controleren op Hells Angels die zich mogelijk niet aan het voorschrift hielden.

De politie rekende op grote onrust rond het feest en de nieuwe maatregel. De toestroom naar het feest begon al op donderdag en de politie controleerde dan ook van donderdag tot zondagochtend. Incidenten bleven uit.

Tilburg had ook voorschriften

Er worden vaker kledingvoorschriften voor motorclubs ingevoerd. Afgelopen jaar is in Berlijn ook een verbod op colours ingevoerd. Gemeenten hopen op die manier onrust te voorkomen en het gevoel van veiligheid te vergroten. Ook Tilburg had een tijd dergelijke voorschriften, in overleg met de motorclubs.

Volgens de gemeente nam het aantal incidenten af sinds de invoering van de maatregel. Desondanks werd die na een aantal maanden weer afgeschaft.