Duitse Kalasjnikov-bende voor de rechter

In Duitsland is vandaag de rechtszaak begonnen tegen 7 leden van de zogenoemde Kalasjnikov-bende. De verdachten zouden 15 geldtransporten hebben overvallen. De bende wist 20 jaar uit handen van de politie te blijven, onder andere omdat de meeste leden een gewone baan hadden. 

De Kalasjnikov-bende, die in wisselende samenstellingen opereerde, was vooral actief vlak over de grens met Nederland, in Noordrijn Westfalen. Totaal hebben ze circa 5 miljoen euro buitgemaakt.

Bijzonder gewelddadig

De overvallen op de geldtransporten waren bijzonder gewelddadig. De waardetransportbussen werden klemgereden en de banden werden lek geschoten. Ook dreigden ze de auto’s op te blazen. In enkele gevallen werden ook beveiligers onder vuur genomen. Vandaar dat de leden van de bende ook poging tot doodslag ten laste wordt gelegd.  (Tekst loopt door onder afbeelding.)

Bendeleider

De 47-jarige Emile H. wordt door justitie gezien als de bendeleider. Hij was als elektriciën werkzaam in het Duitse leger, maar kwam naar eigen zeggen in geldnood door een cocaïneverslaving.

Uiteindelijk werd de bende, waarvan een groot aantal leden van Poolse origine is, in september 2017 opgerold. De bendeleden stonden onder observatie toen ze een nieuwe overval aan het voorbereiden waren.