Duitse ’top-crimineel’ vlucht naar NL

Thomas Drach, een van de beruchtste Duitse criminelen, is naar Nederland gevlucht. Hij kwam na vijftien jaar gevangenis voorlopig vrij en zou meteen naar ons land zijn gereden. Dat meldt De Telegraaf woensdag. Drach zat vast omdat hij in de jaren negentig vijftien miljoen euro had ontvangen na de gijzeling van de eigenaar van een groot tabaksconcern.

De zaak in Duitsland wordt ook wel vergeleken met de ontvoering van Alfred Heineken in Nederland in 1983. Thomas Dracht ontvoerde in 1996 met drie handlangers Jan Philipp Reemtsma, de rijke eigenaar van de gelijknamige tabaksconcern.

Vastgeketend

Het slachtoffer zat meer van een maand vastgeketend in een kelder en werd pas vrijgelaten nadat de ontvoerders het geëiste geldbedrag hadden ontvangen. Het zou gaan om dertig miljoen D-Mark, nu ongeveer vijftien miljoen euro.

Losgeld

Een deel van het losgeld is nog altijd spoorloos, net als in de Heineken-zaak. Drach vluchtte na de ontvoering naar Zuid-Amerika en leidde daar een lux leventje. Hij werd door privédetectives van Reemtsma opgespoord en na twee jaar werd hij gearresteerd, aldus de papieren Telegraaf woensdag.

Afgelopen maandag zou Drach zijn vrijgekomen met een enkelbandje. Hij zou meteen naar Nederland zijn gereden omdat hij in het buitenland niet verbonden is aan de regels van de enkelband.