Duitse verpleegkundige verdacht in 106 sterfgevallen (VIDEO)

Een Duitse verpleger die al een levenslange gevangenisstraf uitzit voor moord op zes patiënten, heeft waarschijnlijk meer op zijn geweten. Dat is naar voren gekomen na onderzoek na afloop van zijn proces. Tijdens dat proces had Niels Högel (40) in zijn verklaringen nieuwe aanwijzingen gegeven.

Intensive care

Högel wordt verdacht van feiten die hij pleegde tijdens zijn werk tussen 2000 en 2005 in twee ziekenhuizen in Delmenhorst bij Bremen en in Oldenburg. Bewezen is dat hij ernstig zieke patiënten op de afdeling intensive care medicijnen toediende om een hartstilstand uit te lokken. Hierna kon hij reanimeren en dat gaf hem een prettig gevoel. Ook omdat zijn collega’s hem dan levensreddend bezig zagen. Veel patiënten overleefden dit echter niet. Een collega betrapte hem.

106 gevallen

Na het proces speurde de recherche voort. Meer dan 130 ex-patiënten zijn opgegraven en dossiers zijn geanalyseerd. Inmiddels is de verdenking uitgekomen op 106 dodelijke “behandelingen” door Högel. Er zijn aanwijzingen dat er zelfs nog meer gevallen kunnen zijn.

In 2018 wordt er nu een nieuwe zaak tegen Högel voor de rechtbank aangebracht.

Dood door schuld

Het proces heeft ook aan het licht gebracht dat al in het ziekenhuis in Oldenburg reden bestond om de activiteiten van Högel tegen het licht te houden. Het ziekenhuis had statistieken op tafel die aantoonden dat het aantal overlijdensgevallen en het aantal plotselinge reanimaties steeg als Högel dienst had. Hij werd daarom ontslagen maar er volgde geen aangifte en hij kreeg bovendien goede referenties mee. In zijn nieuwe baan in het ziekenhuis van Delmenhorst kon hij dus voortgaan met dodelijke praktijk.

Ook tegen twee voormalige artsen en het afdelingshoofd in Oldenburg zullen zich hierom volgend jaar moeten verantwoorden voor de rechtbank voor dood door schuld.

Het kwade

Högel heeft toegegeven dat hij ‘het kwade heeft binnengelaten’. Hij zei te hebben genoten van het contact met mensen en het steunen van patiënten ‘in moeilijke momenten’. Hij zei ook:

Ik ben blij dat ik uiteindelijk werd betrapt. Ik ben die persoon dankbaar. Hij was de enige die niet wegkeek van wat er gebeurde.